Την ώρα που η κυβέρνηση Μαδούρο δέχεται εσωτερικές αλλά και εξωτερικές πιέσεις, εν μέσω μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις που βιώνει η Βενεζουέλα, ο πρόεδρος της χώρας προχώρησε σε μια κίνηση κατά των «απειλών πραξικοπηματικής ανατροπής» του, όπως ανέφερε σε διάγγελμά του.

Ο Μαδούρο αποφάσισε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο επιπλέον μήνες, κάνοντας λόγο για «σχέδια των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΟΠΕΚ (σ.σ. Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Χωρών)» να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μαδούρο αποφάσισε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο επιπλέον μήνες, κάνοντας λόγο για «σχέδια των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΟΠΕΚ» να ανατρέψουν την κυβέρνησή τουΜεταξύ άλλων, ο Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τηρούν σιγήν ιχθύος για την υπόθεση Ρούσεφ, κάτι που υποδηλώνει «ενοχή», εκτιμώντας πως απώτερος στόχος είναι «να σταματήσει τις χώρες της BRICS (σ.σ.: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική), οι οποίες απειλούν την οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ».

Όπως είπε, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται «προκειμένου η Βενεζουέλα τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να μπορέσει να επαναφέρει τις παραγωγικές της ικανότητες». Δεν διευκρίνισε πάντως ποιο νομικό πλαίσιο περιστέλλεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα μέτρα, είπε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, θα ληφθούν με βάση το Σύνταγμα και θα μπορούσαν να ισχύσουν έως και το 2017. «Η Ουάσινγκτον ενεργοποιεί μέτρα ύστερα από αίτημα της φασιστικής δεξιάς στη Βενεζουέλα, που αισθάνεται ενισχυμένη μετά το πραξικόπημα στη Βραζιλία» πρόσθεσε ο Μαδούρο, αναφερόμενος στην αποπομπή της Ντίλμα Ρουσέφ από την προεδρία της Βραζιλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα έχει υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα ύστερα από την κάθετη πτώση των τιμών από τα μέσα του 2014.

Στο μεταξύ εκτενείς είναι οι αναφορές για λεηλασίες στη χώρα, με τους πολίτες να επιδίδονται σε πλιάτσικο προκειμένου να εξασφαλίσουν αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως αλεύρι και ενδύματα. Οι αναφορές αυτές δεν είναι πάντα εύκολο να επιβεβαιωθούν, καθώς επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν.

Για αντισυνταγματική απόφαση κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Η απόφαση του Μαδούρο για παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, με τον πολιτικό του αντίπαλο Χένρι Ράμος να κάνει λόγο για παράβαση του Συντάγματος και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η παράταση δίνει το δικαίωμα στην προεδρία να αναλάβει τον έλεγχο ιδιωτικών εταιρειών προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αγαθών πρώτης ανάγκης για τον λαό.

Σύμφωνα με τον Ράμος, ο Μαδούρο δεν έχει το δικαίωμα να λάβει περαιτέρω παράταση, εφόσον υπήρξε ήδη μία στο παρελθόν, διότι μια τέτοια απόφαση δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Η πτώση των τιμών έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και φαινόμενα όπως διακοπές ρεύματος και ελλείψεις τροφίμων και άλλων αγαθών αποτελούν μια σκληρή καθημερινότητα για τον λαό. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, η προεδρία Μαδούρο δέχεται πιέσεις για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος που θα κρίνει το μέλλον της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Μειώνεται η ετήσια πετρελαϊκή παραγωγή της Βενεζουέλας,  Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης