Η Ρωσία είναι έτοιμη να επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει την ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου «TurkStream» που θα κατευθύνεται στα ευρωπαϊκά κράτη, μέσω Σερβίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν, κατά την μονοήμερη επίσκεψή του στο Βελιγράδι.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλίες στο Βελιγράδι με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για την ένταση μεταξύ Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, αλλά και για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας-Τουρκίας TurkStream, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, η Ρωσία εξετάζει αρκετές πιθανές προεκτάσεις για τον αγωγό Turkstream και την μεταφορά αερίου μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας στην υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με το SputnikΣύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, η Ρωσία εξετάζει αρκετές πιθανές προεκτάσεις για τον αγωγό Turkstream και την μεταφορά αερίου μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας και Ουγγαρίας στην υπόλοιπη Ευρώπη σύμφωνα με το Sputnik.
Ο αγωγός TurkStream όταν ολοκληρωθεί θα διαθέτει δύο γραμμές με δυνατότητα μεταφοράς 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου από την Ρωσία προς την Τουρκία και η δεύτερη γραμμή το ρωσικό αέριο θα, μεταφέρεται μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.
Η Βουλγαρία το Νοέμβριο ανακοίνωσε σχέδια για νέο αγωγό φυσικού αερίου της κρατικής εταιρίας Bulgartransgaz 484 χιλιομέτρων για να ενωθεί με τον TurkStream. Η βουλγαρική εταιρεία ανακοίνωσε πως θα μπορεί να έχει ολοκληρώσει το νέο αγωγό από τα τουρκικά σύνορα στην Σερβία, ως το 2020.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου διαμέσου της Ουκρανίας υποστήριξε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι την Πέμπτη.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Βούτσιτς στο Βελιγράδι την Πέμπτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η υλοποίηση του έργου TurkStream δεν παρεμποδίζεται από το άλλο σημαντικό ρωσικό πρόγραμμα, το Nord Stream 2
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι με την αυξανόμενη ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που καταφθάνει στην Ευρώπη εξακολουθεί να ισχύει το ενδεχόμενο συνέχισης της διαμετακόμισης του μέσω της Ουκρανίας.

«Λαμβάνοντας υπ όψιν τον αυξανόμενο όγκο των προμηθειών μας σε φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, η οποία πέρυσι έφτασε σε αριθμούς ρεκόρ, άνω των 200 δισ. κυβικών μέτρων και συνεχίζει να αυξάνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες να συνεχιστεί η διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας» δήλωσε ο Πούτιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Βούτσιτς στο Βελιγράδι την Πέμπτη, ο Πούτιν δήλωσε ότι η υλοποίηση του έργου TurkStream δεν παρεμποδίζεται από το άλλο σημαντικό ρωσικό πρόγραμμα, το Nord Stream 2.

Ο Πούτιν σημείωσε επίσης ότι η ηγεσία του ενεργειακού γίγαντα Gazprom θα συζητήσει έναν αριθμό θεμάτων που αφορούν τη συνεργασία με την ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.

Ο Nord Stream 2 αποτελεί κοινοπραξία της Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών. Στόχος της είναι να παραδίδει ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση 55 δισ. κυβικά μέτρα (1,9 τρισ. κυβικά πόδια) ρωσικού φυσικού αερίου. Το έργο έχει γίνει αποδεκτό από ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ενώ συναντά την αντίδραση κάποιων άλλων που πιστεύουν ότι ένα τέτοιο έργο μπορεί να αυξήσει την εξάρτησή τους από τη Ρωσία.

Η ελληνική προοπτική

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρωσικό πρακτορείο επισημαίνει πως υπάρχει και η άλλη προοπτική της επέκτασης του Turkstream μέσω Ελλάδας στην Ιταλία.

Μία ημέρα πριν την επίσκεψή του στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ότι συζητά με την ΕΕ αναφορικά με την επέκταση του αγωγού Τurkstream προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης