Η Σαουδική Αραβία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα οπλοστάσια του κόσμου. Και όμως η ηγεσία της χώρας διαπιστώνει πως αυτή η στρατιωτική υπερεπάρκεια προς το παρόν δεν τη βοηθάει όσο θα περίμενε. Η επίθεση εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων είναι ντροπιαστική για τη χώρα, δηλώνει στην DW ο Μίχαελ Λύντερς, ειδικός για θέματα Μέσης Ανατολής. «Η Σαουδική Αραβία είναι ο σημαντικότερος πελάτης αμερικανικών όπλων. Το 10% των αμερικανικών εξαγωγών όπλων προορίζεται για τη Σαουδική Αραβία. Και μόλις με 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία είναι σχετικά εύκολο να προμηθευτεί κάποιος, κατάφεραν οι αντάρτες Χούθι να πλήξουν την καρδιά της σαουδαραβικής παραγωγής πετρελαίου».

Η Σαουδική Αραβία επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια τεράστια ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Μόνο το 2018, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη, δαπάνησε πάνω από 67 δις δολάρια, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην τρίτη θέση όσον αφορά στις στρατιωτικές δαπάνες μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Το 2018 οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούσαν στο 8,8% του ΑΕΠ και το 2015 το ποσοστό αυτό είχε φθάσει στο ύψος-ρεκόρ του 13%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαθήματα από τους αντάρτες Χούθι

Οι τεράστιες αυτές δαπάνες δεν είναι, ωστόσο, σε θέση να εγγυηθούν τη στρατιωτική υπεροχή της Σαουδικής Αραβίας. Το μάθημα αυτό διδάσκεται η χώρα εδώ και τεσσεράμισι χρόνια μετά την επέμβασή της στην Υεμένη. Μέχρι στιγμής το Ριάντ πολεμά τους αντάρτες Χούθι μόνο από αέρος, χωρίς όμως αξιοσημείωτες επιτυχίες. Αντίθετα, τους προηγούμενους μήνες οι αντάρτες Χούθι με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατάφεραν σοβαρά πλήγματα εναντίον της περιφερειακής υπερδύναμης.

Ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης στρατιωτικής πρόκλησης για πόλεμο για τον οποίο δεν είναι προετοιμασμένος. Και αυτός είναι ένας άτακτος πόλεμος, ένας ανταρτοπόλεμος. Οι επιθέσεις των Χούθι αναμένεται μάλιστα να πυκνώσουν. Δεδομένης και της έντασης στα στενά του Ορμούζ το Ριάντ αποφεύγει να οξύνει τους τόνους. Ο Μίχαελ Λύντερς δηλώνει επ’ αυτού: «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η σαουδαραβική ηγεσία δεν καθιστά υπεύθυνη την Τεχεράνη για αυτήν την επίθεση. Οι σαουδαραβικές Αρχές κρατούν χαμηλούς τόνους και πολύ πιθανόν να συνεννοηθούν τώρα με τους Αμερικανούς για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν. Το ότι η Σαουδική Αραβία θα χτυπούσε τώρα το Ιράν το θεωρώ απίθανο. Σίγουρα, όμως, θα υπάρξουν αντίποινα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης