Διεθνή ΜΜΕ από όλο τον κόσμο σχολιάζουν την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ενώ παράλληλα κάνουν αναφορά και στην παρέμβαση της UNESCO, κατά την οποία ζητείται η Αγία Σοφία να παραμείνει μουσείο.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δικαστήριο της Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Το δικαστήριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση του 1934 που είχε μετατρέψει το κτίριο σε μουσείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η γερμανική «Bild», λέγοντας πως «Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί!», ενώ το γερμανικό «Focus» σημειώνει:  «Το σχέδιο του Ερντογάν φαίνεται να λειτουργεί. Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί».

Η είδηση απασχόλησε και το αραβικό δίκτυο «Aljazeera», το οποίο τονίζει μεταξύ άλλων: «H Τουρκία ανακαλεί το καθεστώς του μουσείου της Αγίας Σοφίας. Η τουρκική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης