7 Ιουλίου 2019: Η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Η κυβέρνηση της Τρίπολης (κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας) παρέλαβε σήμερα Κυριακή 7 Ιουλίου φορτίο που προήλθε από την Τουρκία με εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις λιμενικές αρχές της λιβυκής πρωτεύουσας.

Ένα νέο φορτίο κατέφθασε στο αεροδρόμιο της Mitiga, που είναι και το μοναδικό που λειτουργεί στην περιοχή της Τρίπολης. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε την Κυριακή το πρωί 7 Ιουλίου και ήταν νηολογημένο στο Κίεβο της Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φορτία αυτά έφθασαν εσπευσμένα από την Τουρκία προκειμένου να αντικαταστήσουν κατεστραμμένο πολεμικό υλικό από την επίθεση του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ (κυβέρνηση του Τομπρούκ), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

8 Νοεμβρίου 2019: Η Τουρκία όπως και η Ιορδανία και τα Αραβικά Εμιράτα παραβιάζουν συστηματικά το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη από το 2011. Σύμφωνα με αναφορές του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων AFP, εμπιστευτική αναφορά των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει τη συστηματική παραβίαση του εμπάργκο από τις παραπάνω χώρες. Η Τουρκία, σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο του ΟΗΕ, στηρίζει την κυβέρνηση του Serraj, δηλαδή την κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ τα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία στηρίζουν τον στρατηγό Χαφτάρ, δηλαδή την κυβέρνηση του Τομπρούκ. Και οι τρεις αυτές χώρες ενεργούν χωρίς να προσέχουν ούτε καν τα προσχήματα. Η Άγκυρα εφοδιάζει την κυβέρνηση της Τρίπολης με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμένα με πυραύλους μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με το ίδιο εμπιστευτικό έγγραφο.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο λιβυκές πολιτοφυλακές δέσμευσαν φορτία από την Τουρκία με όπλα και πολεμοφόδια, τα οποία βρέθηκαν σε εμπορευματοκιβώτια σε λιμάνι κοντά στην Τρίπολη. Το εμπιστευτικό έγγραφο επισημαίνει πως υπάρχουν πλέον επιβεβαιωμένες πληροφορίες πως η Τουρκία προμηθεύει συστηματικά με εξοπλισμένα drones την κυβέρνηση της Τρίπολης έπειτα από συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του ηγέτη της κυβέρνησης της Τρίπολης Serraj και Τούρκων αξιωματούχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

20 Ιουνίου 2019: Η Τουρκία εφοδιάζει με οπλικά συστήματα καθώς και με άλλο αμυντικό υλικό την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (κυβέρνηση της Τρίπολης) στη Λιβύη, σύμφωνα με πληροφορίες που γνωστοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα middleasteye, η οποία έχει ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο, σε όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Φωτογραφίες που έφθασαν στα γραφεία της ιστοσελίδας στο Λονδίνο τον Οκτώβριο του 2019 δείχνουν τουρκικής κατασκευής τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού τύπου Kirpi τα οποία βρίσκονται στο λιμάνι της Τρίπολης.

Δείτε τη σχετική φωτογραφία

Τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού τύπου Kirpi τουρκικής κατασκευής στο λιμάνι της Τρίπολης

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με τρόπο ξεκάθαρο το πώς η Τουρκία έχει εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης, με την οποία υπέγραψε και την περίφημη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνεται ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Αραβικά Εμιράτα καθώς και η Ρωσία στηρίζουν την κυβέρνηση του Τομπρούκ, ενώ η Γαλλία διπλωματικά κι όχι στρατιωτικά μέχρι στιγμής στηρίζει επίσης την κυβέρνηση του Τομπρούκ. Σύγχυση επικρατεί ως προς τους πραγματικούς στόχους του αμερικανικού παράγοντα. Ο συσχετισμός στρατιωτικών δυνάμεων τον Δεκέμβριο του 2019 καταδεικνύει πως οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Τομπρούκ με τη βοήθεια της Ρωσίας και την εμπλοκή των Ρώσων μισθοφόρων της ομάδας Wagner Group είναι σε θέση να περιορίσουν, ακόμη και να ανατρέψουν, την κυβέρνηση της Τρίπολης και άρα να ελέγξουν, στρατιωτικά τουλάχιστον, την πρωτεύουσα της Λιβύης. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και οι αρμόδιοι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών οι οποίοι βρίσκονται επί του εδάφους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης