Τις τελευταίες δυο εβδομάδες ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πάσους Κοέλιο δεν έχασε ευκαιρία να παρουσιάζει τις θέσεις της κυβέρνησής του όσον αφορά στο ελληνικό ζήτημα.

Η Πορτογαλία, όπως έχει πει επανειλημμένως, δεν στηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με ενδεχόμενη διάσκεψη για το χρέος. Η Λισαβόνα τηρεί συνειδητά σαφείς αποστάσεις από την Αθήνα, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα για τις δικές της σχέσεις με τους δανειστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια η συντηρητική κυβέρνηση του Πέδρο Πάσους Κοέλιο προτίθεται να επιστρέψει στο ΔΝΤ 14 δισ. ευρώ, αποπληρώνοντας έτσι πρόωρα το ήμισυ του δανείου που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας μεταξύ 2011 και 2014.

Αποστάσεις από την Ελλάδα

Όπως υποστηρίζεται, η κατάσταση της πορτογαλικής οικονομίας βελτιώθηκε αισθητά τους τελευταίους μήνες. Για την τρέχουσα χρονιά η Κομισιόν αναμένει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 1,6 %, ενώ η ανεργία υποχώρησε από το 16,3 % το 2013, στο 13,9 %. Παράλληλα, για τρίτη συνεχή χρονιά, η Πορτογαλία έχει πετύχει εμπορικό πλεόνασμα.

Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει κατά πόσο η χώρα καταφέρει να κρατήσει μεσοπρόθεσμα τους ίδιους ρυθμούς. Το ΔΝΤ έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, σε περίπτωση που εξασθενήσει η μεταρρυθμιστική βούληση των Πορτογάλων. Σε αυτά τα συμφραζόμενα, ο οικονομολόγος Πέντρο Τεχέιρα αποδίδει την πορτογαλική αντίδραση στις ελληνικές εκλογές και στον παράγοντα «φόβο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Μετά την Ελλάδα η Πορτογαλία εξακολουθεί να θεωρείται το ασθενέστερο μέλος της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις από την Αθήνα, προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες αναταράξεις. Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί περισσότερο σαν πολιτικό μήνυμα. Εάν όμως διαφανεί ότι η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να ενισχύσει τη θέση της έναντι των πιστωτών της, τότε θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και η πορτογαλική κυβέρνηση».

Διαφωνούν οι οικονομολόγοι

Σε αντίθεση με την Ελλάδα ή τη γειτονική της Ισπανία, στην Πορτογαλία δεν έχει δραστηριοποιηθεί ακόμη κάποιο κίνημα διαμαρτυρίας το οποίο να μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω το πολιτικό status quo των παραδοσιακών κομμάτων.

Η εμφατική εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δίνει ώθηση στο πορτογαλικό κίνημα «Juntos Podemos» (Μαζί Μπορούμε). Η νεόκοπη οργάνωση ζητά τη ρήξη με τις κατεστημένες δομές και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε κόμμα. Το «καυτό» θέμα των συνεδριάσεων του κινήματος και η προσπάθεια διάδοσής τους μέσω Διαδικτύου, είναι αυτό το χρονικό διάστημα η προσπάθεια ίδρυσης ενός κομματικού φορέα. Γι’ αυτό απαιτείται η συλλογή 7.500 υπογραφών και στη συνέχεια η υποβολή αιτήματος ίδρυσης πολιτικού κόμματος στο συνταγματικό δικαστήριο της Πορτογαλίας. Έχουν αρχίσει, δηλαδή, και στην Πορτογαλία να εντείνονται οι πιέσεις προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με αυτό να ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ, η χώρα παρουσιάζει κατατάσσεται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας στην Ευρωζώνη.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν πως θα ήταν λάθος για τη Λισαβόνα να υποστηρίζει σθεναρά τις γερμανικές θέσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέουςΟ Χοσέ Ρέις, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Κόιμπρα, εκτιμά ότι η κυβέρνηση Κοέλιο θα έκανε ένα τεράστιο λάθος εάν στο θέμα του χρέους συντασσόταν τόσο πολύ με τις γερμανικές θέσεις. Ο ίδιος εκτιμά, μάλιστα, ότι η θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί τη μοναδική διέξοδο.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αντιληφθεί πόσο λανθασμένη ήταν η πολιτική των περικοπών τα τελευταία χρόνια και πόσο δραματικές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις τους για το μέλλον της ηπείρου. Τα χρέη εμποδίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, καταστρέφουν την κοινωνία και γίνονται συνώνυμο μιας φρικτής ανισότητας: Από την ευρωπαϊκή περιφέρεια στον Νότο αποστέλλεται χρήμα και ευνοείται η ευημερία για τα οικονομικά κέντρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Αυτό θέτει, όμως, σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο αλλά και την κοινωνική και πολιτική ενότητα της Ευρώπης» σχολίασε.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle
Πηγή: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης