Υψηλή παραμένει παρά τα προωθούμενα μέτρα λιτότητας η δημοτικότητα των κομμάτων, τα οποία συμμετέχουν στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στην Πορτογαλία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και το δεξιό CDS-PP συγκεντρώνουν από κοινού το 48% στην πρόθεση ψήφου επισημαίνεται σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Eurosondagem η οποία έγινε για λογαριασμό της εβδομαδιαίας έκδοσης Expresso και του τηλεοπτικού σταθμού SIC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ποσοστά τους είναι κοντά σε εκείνα που τους εξασφάλισαν τη νίκη και την πλειοψηφία στη βουλή στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Η κυβέρνηση συνασπισμού εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που προβλέπονται στην δανειακή σύμβαση ύψους 78 δισ. ευρώ με την Τρόικα (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Η κυβέρνηση διαθέτει την απόλυτη στήριξη της Βουλής, ενώ δεν αντιμετωπίζει μεγάλες διαδηλώσεις ως τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο πορτογαλικό συνδικάτο, το CGTP, έχει προκηρύξει γενική απεργία για την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις στους φόρους, τις μειώσεις των μισθών και τις πρόσφατες αλλαγές που καθιστούν ευκολότερες και φθηνότερες τις απολύσεις.

Η Πορτογαλία βυθίζεται σε ύφεση, τη χειρότερη μετά την επάνοδο της χώρας στη Δημοκρατία τη δεκαετία του ‘70, ενώ ταυτόχρονα η ανεργία ξεπέρασε το 14%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου αύξησαν το ποσοστό τους στο 36% των προθέσεων ψήφου από 35% τον Φεβρουάριο.

Αντίστοιχα, το CDS-PP αύξησε το δικό του ποσοστό κατά 0,3%, φθάνοντας στο 12%.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης