Πορτογαλία: Αστυνομικοί απομάκρυναν βιαίως οικολόγους που απέκλεισαν οδική αρτηρία της Λισαβόνας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019, 04:51
Πορτογαλία: Αστυνομικοί απομάκρυναν βιαίως οικολόγους που απέκλεισαν οδική αρτηρία της Λισαβόνας

Στελέχη της πορτογαλικής αστυνομίας απομάκρυναν εκατοντάδες ακτιβιστές που αξίωναν δράση για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, κυρίως από την οργάνωση «Ανταρσία κατά της Εξάλειψης» (Extinction Rebellion), από έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Λισαβόνας χθες βράδυ, έπειτα από μια ειρηνική διαδήλωση νωρίτερα.

Όλο το απόγευμα, χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως νέοι, βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας συμμετέχοντας σε μια κινητοποίηση που εμπνεόταν από τη δράση της έφηβης Γκρέτας Τούνμπεργκ.

Αργότερα, μια ομάδα διαδηλωτών που κράταγαν σημαίες της «Ανταρσίας κατά της Εξάλειψης» απέκλεισαν μια από τις κύριες οδικές αρτηρίες της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές και άρχισαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο κτήριο της Τράπεζας της Πορτογαλίας, πριν τους απομακρύνουν οι δυνάμεις επιβολής της τάξης.

«Δεν υπάρχει πλανήτης Β», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές απομακρύνθηκαν διά της βίας από αστυνομικούς. Κάποιοι από αυτούς φώναζαν το σύνθημα «δεν μοιάζει έτσι η δημοκρατία».

Η «Ανταρσία κατά της Εξάλειψης» παρέλυσε μέρος του Λονδίνου τον Απρίλιο, προχωρώντας σε 11 ημέρες κινητοποιήσεων που η ίδια η οργάνωση χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη εκδήλωση πολιτικής ανυπακοής στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας.

Στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, το πορτογαλικό παράρτημα της «Ανταρσίας κατά της Εξάλειψης» απαιτεί, μεταξύ άλλων, να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της κλιματικής αλλαγής και η Πορτογαλία να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2030.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019, 04:52