Το πολωνικό ειδησεογραφικό δίκτυο TVN24 έχει εξασφαλίσει ολλανδική ραδιοτηλεοπτική άδεια η οποία θα του επιτρέψει να συνεχίσει να εκπέμπει στην Πολωνία με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν η τοπική άδειά του δεν ανανεωθεί, ανέφερε τη Δευτέρα η μητρική του εταιρία, ο αμερικανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης Discovery.

Η άδεια του πιο δημοφιλούς ειδησεογραφικού δικτύου στην Πολωνία λήγει στις 26 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ανανεωθεί μετά την έγκριση από την πολωνική Κάτω Βουλή την περασμένη εβδομάδα ενός νομοσχεδίου που ενισχύει την απαγόρευση που ισχύει για εταιρίες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να ελέγχουν πολωνικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει τώρα από την Άνω Βουλή, τη Γερουσία.

“Κάναμε αίτηση για, και μας δόθηκε, ολλανδική άδεια βάση των κανόνων της Ε.Ε.”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Κάσια Κιέλι, πρόεδρος του Discovery EMEA.

“Σε περίπτωση που το (πολωνικό) Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν ανανεώσει την άδεια του TVN24… η ολλανδική άδεια θα μας επιτρέψει, σύμφωνα με την πολωνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να συνεχίσουμε να εκπέμπουμε ως TVN24”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Discovery ανέφερε την Πέμπτη ότι ενημέρωσε την πολωνική κυβέρνηση ότι θα πάρει νομικά μέτρα βάσει της διμερούς συνθήκης επενδύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πολωνία, χαρακτηρίζοντας “προκατειλημμένη” την μη ανανέωση από την Πολωνία της άδειας του TVN24 και την ψηφοφορία στη Βουλή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει πει πως η Ουάσινγκτον “είναι βαθιά ανήσυχη” για την έγκριση του νομοσχεδίου το οποίο έχει σκοπό να εμποδίσει εταιρίες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να αποκτήσουν τον έλεγχο εταιριών στην Πολωνία μέσω σχημάτων που έχουν τη βάση τους εντός του χώρου.

Το Discovery ελέγχει το 100% του TVN24 μέσω της Polish Television Holding με έδρα την Ολλανδία ώστε να παρακάμψει μια απαγόρευση για τις μη ευρωπαϊκές εταιρίες να κατέχουν περισσότερο από το 49% πολωνικών ΜΜΕ.

“Αυτή η άδεια δεν επιλύει με κανένα τρόπο την κατάσταση με τον νέο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση. Το μέλλον του TVN και η ελευθερία του Τύπου στην Πολωνία εξακολουθούν να κινδυνεύουν”, είπε η Κιέλι.

“Το κράτος δικαίου και τα ελεύθερα ΜΜΕ είναι το στήριγμα κάθε δημοκρατίας και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε σθεναρά τον ρόλο του TVN ως ηγετικού παρόχου ανεξάρτητων ειδήσεων”.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα για σχόλια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης