Νίκη προβλέπουν οι δημοσκόποι για το κόμμα των Συντηρητικών στην Πολωνία, στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή.

Το κόμμα, το οποίο βρίσκεται ήδη στην εξουσία, διαθέτει δύο ισχυρά προεκλογικά όπλα: πρώτον, μία πληθώρα κοινωνικών επιδομάτων και, δεύτερον, εθνικιστικό λόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) υπό την καθοδήγηση (από το 2015 και μετά) του πρώην πρωθυπουργού Γιάροσλαβ Κατσίνσκι προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρίως τους πιο φτωχούς ψηφοφόρους στην επαρχία, προωθώντας τις αξίες της οικογένειας και υποσχόμενο να αυξήσει τα επιδόματα και τον κατώτατο μισθό, ενώ παράλληλα να μειώσει τους φόρους.

Η προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το κόμμα –το οποίο έχει την ευλογία της καθολικής εκκλησίας, που ασκεί μεγάλη εξουσία στην Πολωνία– συνέβαλε στην πόλωση της κοινωνίας, με τις σεξουαλικές μειονότητες και τις «εισαγόμενες από τη Δύση» φιλελεύθερες ιδέες να βρίσκονται στο στόχαστρο του PiS.

Το κεντρώο κόμμα Πολιτικός Συνασπισμός (KO), που γεννήθηκε από την Πολιτική Πλατφόρμα (PO), βασίζεται κυρίως στη μεσαία τάξη των μεγάλων πόλεων, που είναι δυσαρεστημένη από το ρήγμα που έχει προκαλέσει στην κοινωνία το PiS, τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί του συντηρητικού κόμματος.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο πιο μικρά κόμματα ενδέχεται επίσης να ξεπεράσουν το όριο του 5% και να εισέλθουν στη βουλή, το κόμμα των αγροτών και μια «συνομοσπονδία» της Άκρας Δεξιάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης