Διακόπηκε στο δικαστήριο της Κρακοβίας η συνεδρίαση που εξέταζε το αμερικανικό αίτημα για την έκδοση στις ΗΠΑ του σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι σχετικά με ποινική καταδίκη του το 1977 για σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικη. Η διαδικασία θα ξεκινήσει πιθανόν τον Απρίλιο, δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του σκηνοθέτη.

«Είναι κουραστικό και επώδυνο», σχολίασε από την πλευρά του ο Πολάνσκι, «διότι αναγκάζομαι να θυμηθώ πράγματα που θα προτιμούσα να έχω ξεχάσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθέτης είχε δηλώσει ένοχος το 1977 της κατηγορίας ότι έκανε σεξ με ένα 13χρονο κορίτσι στη διάρκεια φωτογράφησης στο Λος Άντζελες κατά την οποία καταναλώθηκαν σαμπάνιες και ναρκωτικά.

Ο Πολάνσκι εξέτισε 42 ημέρες στη φυλακή στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την εισαγγελία και την επόμενη χρονιά διέφυγε από τις ΗΠΑ πιστεύοντας πως ο δικαστής που εξέταζε την υπόθεση θα ανέτρεπε τη συμφωνία και θα τον έκλεινε στη φυλακή.

Το 2009 ο Πολάνσκι συνελήφθη στη Ζυρίχη βάσει αμερικανικού εντάλματος και τέθηκε σε κατ΄οίκον κράτηση. Απελευθερώθηκε το 2010 αφού οι ελβετικές αρχές αποφάσισαν να μην τον εκδώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικηγόροι του Πολάνσκι ανέφεραν ότι η υπερασπιστική τους γραμμή συνίσταται στο να δείξουν ότι το αίτημα για έκδοση δεν είναι βάσιμο με δεδομένη την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του σκηνοθέτη και της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, την οποία είχε δεχθεί ο εισαγγελέας και οι δικηγόροι του θύματος, ο Πολάνσκι έχει ήδη εκτίσει την προβλεπόμενη ποινή.

Η Μπεάτα Γκούρτσικ, εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Κρακοβίας, δήλωσε ότι «σήμερα ο Πολάνσκι απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του δικαστή, και άρα προς το παρόν δεν θα είναι απαραίτητο να κληθεί ξανά».

«Κανένα προληπτικό μέτρο δεν αποφασίστηκε εις βάρος του Πολάνσκι, ο οποίος είναι εντελώς ελεύθερος. Η εισαγγελία δεν το ζήτησε και ο δικαστής δεν το θεώρησε απαραίτητο» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης