Περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Βαρσοβία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της δεξιάς αντιπολίτευσης και του καθολικού, υπερσυντηρητικού τηλεοπτικού σταθμού Trwam, για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική που ακολουθεί η φιλελεύθερη κυβέρνηση του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλτ Τουσκ.

Η διαδήλωση ξεκίνησε με λειτουργία στην πλατεία των Τριών Σταυρών, παρουσία του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, του προέδρου του αντιπολιτευόμενου κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ήταν ντυμένοι με τα χρώματα της σημαίας της χώρας και κρατούσαν πλακάτ με αντικυβερνητικά συνθήματα, σκοπεύουν στη συνέχεια να κάνουν πορεία μέχρι την κατοικία του προέδρου της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

Βασική αιτία της διαμαρτυρίας τους είναι η άρνηση της ραδιοτηλεοπτικής αρχής KRRiT να συμπεριλάβει τον σταθμό Trwam σε δωρεάν, ψηφιακό «μπουκέτο» της εθνικής τηλεόρασης.

Ο σταθμός εκπέμπει δορυφορικά και μέσω δύο ιδιωτικών καλωδιακών δικτύων. Ανήκει σε μια εταιρεία χόλντιγκ, επικεφαλής της οποίας είναι ο ιερέας Ταντέους Ρίτζικ και στην οποία ανήκουν επίσης ο ραδιοφωνικός σταθμός Maryja, η εφημερίδα Nasz Dziennik και ένα πανεπιστήμιο. «Αν η KRRiT δεν αλλάξει άποψη, αυτή η πορεία δεν θα είναι η τελευταία» προειδοποίησε ο Ρίτζικ μέσω του Διαδικτύου. Η KRRiT υποστηρίζει ότι δεν χορήγησε άδεια, επειδή διαπίστωσε έλλειψη διαφάνειας στο σύστημα χρηματοδότησης του καναλιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης