Η κυβέρνηση της Πολωνίας υπέγραψε την Τετάρτη συμβόλαια για την προμήθεια ή/και την παραγωγή με άδεια στη χώρα βαρέων όπλων και αεροσκαφών από τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κυρίων αρμάτων μάχης K2, κάπου 650 αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών K9 καθώς και 48 αεροσκαφών FA-50, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη Βαρσοβία.

Δεν αποκαλύφθηκε το κόστος της απόκτησης του εξοπλισμού αυτού για τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, η δαπάνη θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντλούμε μαθήματα από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», είπε στον Τύπο ο πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, μετά την υπογραφή των συμβολαίων με αντιπροσώπους των ομίλων Korea Aerospace Industries και Hyundai. «Ο χρόνος πιέζει, πρέπει να εξοπλιστεί ο πολωνικός στρατός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, τα πρώτα 12 από τα 48 FA-50 (πρόκειται για εκπαιδευτικά/ελαφρά μαχητικά-βομβαρδιστικά ανεπτυγμένα από την KAI και τη Lockheed Martin, με βάση το F-16) θα παραδοθούν στην πολωνική Πολεμική Αεροπορία το 2023. Θα αντικαταστήσουν αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού, ιδίως τα MiG-29, και θα τεθούν σε υπηρεσία μαζί με F-16 και, αργότερα, F-35 που έχει παραγγείλει η Πολωνία από τις ΗΠΑ.

Τα πρώτα 180 κύρια άρματα μάχης θα παραδοθούν φέτος, είπε ο κ. Μπλάστσακ στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Η δεύτερη παρτίδα, αποτελούμενη από 800 άρματα, θα παραχθεί εν μέρει στην Πολωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις θα παραλάβουν από φέτος 48 K9, προς αντικατάσταση των οβιδοβόλων που προσφέρθηκαν στην Ουκρανία. Άλλα 600 θα παραληφθούν το 2024 και το 2026 θα αρχίσουν να παράγονται στην Πολωνία.

Η KAI εξάλλου σχεδιάζει να μεταφέρει προοδευτικά στο μέλλον την παραγωγή των FA-50 στην Πολωνία.

Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ και του NATO, που γειτονεύει με την Ουκρανία, συγκαταλέγεται στους κυριότερους πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές του Κιέβου. Η κυβέρνηση του άλλοτε κράτους-μέλους του Συμφώνου της Βαρσοβίας έχει αναγγείλει μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμών εξαιτίας της ρωσικής απειλής. Ανακοίνωσε τις αγορές 32 ελικοπτέρων AW149 της Leonardo (Ιταλία), 366 κυρίων αρμάτων μάχης Abrams (ΗΠΑ) και συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος CAMM iLauncher που παράγει το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ MBDA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης