Πολιτικό άσυλο ζητούσε ο τρομοκράτης

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017, 15:30
Πολιτικό άσυλο ζητούσε ο τρομοκράτης
Ένας 18χρονος Μαροκινός που βρέθηκε στη Φινλανδία το 2016 ζητώντας πολιτικό άσυλο, είναι ο άνδρας που αιματοκύλισε το Τούρκου, πραγματοποιώντας τυφλή επίθεση με μαχαίρι σκοτώνοντας 2 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους έξι. Από τις αρχές δεν διευκρινίζεται αν είχε εξεταστεί το αίτημά του.

Επίσης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των Αρχών, ο 18χρονος φαίνεται ότι στόχευε μόνο γυναίκες. Τα δύο θύματα που έπεσαν νεκρά είναι γυναίκες, όπως και οι 4 από τους 6 τραυματίες. Οι δύο άνδρες τραυματίες μαχαιρώθηκαν από τον 18χρονο διότι πήγαν να τις προστατέψουν. Ο άνδρας συνελήφθη καθώς εξουδετερώθηκε από τους αστυνομικούς, που τον πυροβόλησαν στο πόδι.Δείτε τα βίντεο:


 

Με αφορμή το αιματηρό περιστατικό, οι φινλανδικές αρχές πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες για την εξάρθρωση πυρήνα τζιχαντιστών.

Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε ανθρώπους σε έφοδο που πραγματοποίησε σε διαμέρισμα στο Τούρκου στη διάρκεια της νύχτας, στο πλαίσιο της έρευνας για το περιστατικό.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή έξι υπόπτους υπό κράτηση, τον κύριο ύποπτο και πέντε άλλους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αστυνομικός επιθεωρητής Μάρκους Λεν του εθνικού Γραφείου έρευνας.

«Ερευνούμε τον ρόλο αυτών των πέντε άλλων προσώπων, αλλά δεν είμαστε ακόμη σίγουροι αν έχουν σχέση (με την επίθεση) (...). Θα τους ανακρίνουμε, και θα μπορέσουμε να πούμε στη συνέχεια περισσότερα (...). Αλλά ήταν σε επαφή με τον κύριο ύποπτο», πρόσθεσε ο Λεν.

Τον Ιούνιο, οι φινλανδικές υπηρεσίες ασφαλείας (Supo) αύξησαν κατά μία βαθμίδα την εκτίμησή τους για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, ανακοινώνοντας ότι εντόπισαν δραστηριότητα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που μπορεί να είχε στόχο τη Φινλανδία. Ο κίνδυνος (τρομοκρατικής επίθεσης) που μέχρι τότε θεωρείτο «μηδαμινός» είναι πλέον «αυξημένος», βρίσκεται δηλαδή στη δεύτερη βαθμίδα σε μια κλίμακα τεσσάρων.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 19 Αυγούστου 2017, 15:46