Περουβιανό εφετείο επικύρωσε χθες Παρασκευή την απόφαση να προφυλακιστεί για 36 μήνες ο πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος κατηγορείται μεταξύ άλλων για διαφθορά και τέθηκε υπό κράτηση αμέσως μετά την παύση του τον Δεκέμβριο από το κοινοβούλιο, που του πρόσαψε «εξέγερση», πως αποπειράθηκε πραξικόπημα ανακοινώνοντας πως θα το διέλυε και θα κυβερνούσε με διατάγματα.

Το διαρκές ποινικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου, με προεδρεύοντα του Σέσαρ Σαν Μαρτίν Κάστρο, «επικύρωσε την επιβολή 36 μηνών προφυλάκισης που επιβλήθηκε στον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο Τερόνες», που κατηγορείται μεταξύ άλλων για «σύσταση και συμμορία», ανέφερε μέσω Twitter η δικαιοσύνη του Περού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά συνέπεια ο πρώην πρόεδρος, 53 ετών, θα παραμείνει προφυλακισμένος ως τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ η εισαγγελία θα διενεργεί έρευνα για τις υποθέσεις που τον βαρύνουν.

Τη 10η Μαρτίου, δικαστής ανακοίνωνε σε ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη ψηφιακά πως αποφασίστηκε να παραταθεί η προφυλάκιση του κ. Καστίγιο από τους 18 στους 36 μήνες, προσάπτοντάς του πως προσπάθησε να διαλύσει με αντισυνταγματικό τρόπο το κοινοβούλιο, να παρέμβει στις αποφάσεις της δικαιοσύνης και να αρχίσει να κυβερνά με διατάγματα.

Ο πρώην πρόεδρος είχε αναγγείλει τότε πως θα ασκούσε έφεση στην απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυο πρώην υπουργοί του Πέδρο Καστίγιο έχουν προφυλακιστεί επίσης στο πλαίσιο της έρευνας για υπόθεση διαφθοράς.

Ο κ. Καστίγιο, πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του και λέει πως αισθάνεται ότι τον έχουν «απαγάγει».

Η εισαγγελία κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, πως ήταν επικεφαλής κυκλώματος διαφθοράς, για ξέπλυμα χρήματος, ότι είχε αναθέσει τη διαχείριση δημοσίων κονδυλίων και δημοσίων έργων στο οικογενειακό και πολιτικό περιβάλλον του κ.ά.

Ο κ. Καστίγιο, που εξελέγη το 2021 και θεωρητικά θα κυβερνούσε ως το 2021, παύθηκε από τα καθήκοντά του 17 μήνες αφού τα ανέλαβε.

Μετά την παύση και τη σύλληψή του, ο πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε την 7η Δεκεμβρίου στη φυλακή Μπαρβαντίγιο, μίνι κέντρο κράτησης για ανώτερους αξιωματούχους στην έδρα της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας της χώρας.

Η πτώση του και η αντικατάστασή του από την πρώην αντιπρόεδρό του Ντίνα Μπολουάρτε αποτέλεσαν το έναυσμα μαζικών κινητοποιήσεων και αιματηρών ταραχών, με τη νέα κυβέρνηση να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να βγάζει τον στρατό στους δρόμους. Πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και κάπου 600 τραυματίστηκαν.

Οι υποστηρικτές του κ. Καστίγιο απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, να προκηρυχθούν άμεσα προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και να καταρτιστεί νέο Σύνταγμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης