Νέα στοιχεία για την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και τις κυρώσεις που αναμένεται να υιοθετήσει σε βάρος της Τουρκίας, φέρνει στη δημοσιότητα το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται κορυφαίο διπλωμάτη, η ΕΕ ενδεχομένως να εξετάσει και την πιθανότητα να μπλοκάρει την πρόσβαση τουρκικών σκαφών που εμπλέκονται σε έρευνες, σε ευρωπαϊκούς λιμένες και υπηρεσίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την ίδια πηγή στο προσχέδιο της απόφασης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν την προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων  εις βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ερευνητικών δραστηριοτήτων που έχει αναπτύξει στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι μονομερείς και προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης της κυπριακής ΑΟΖ», αναφέρει το προσχέδιο σύμφωνα με το Politico.

Έτσι, σε μία κίνηση που θα αποσκοπεί να αυξήσει την πίεση στην Άγκυρα για να σταματήσει τις γεωτρήσεις, η απόφαση θα καλεί το Συμβούλιο για να προετοιμάσει επιπρόσθετες λίστες για επιβολή κυρώσεων σε Τούρκους αξιωματούχους σε αναφορά με τη συγκεκριμένη ερευνητική δραστηριότητα. Τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επεξέτεινε για ένα χρόνο τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί εναντίον δύο ατόμων.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To προσχέδιο ανοίγει επίσης τον δρόμο για ευρύτερα μέτρα αποτροπής, καθώς καλεί το Συμβούλιο «εάν χρειαστεί να εργασθεί προς διεύρυνση του σκεπτικού της απόφασης».

Σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο, μία πιθανή επιλογή είναι να καταστούν λιμάνια και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη προσβάσιμες σε τουρκικά πλοία που εμπλέκονται σε έρευνες.

Βάσει του προσχεδίου, η απόφαση θα σημειώνει πάντως την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruc Reis από τις σεισμικές δραστηριότητές του, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να «επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Το προσχέδιο, που συζητήθηκε από τους πρέσβεις της ΕΕ στο Συμβούλιο, την Τετάρτη, μπορεί βεβαίως να αλλάξει σημειώνει Ευρωπαίος διπλωμάτης. Αλλά ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί μια ευκαιρία και σε άλλες επιλογές να λειτουργήσουν,  αναφέρει τρίτος διπλωμάτης. «Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο» είπε.

Προς τον σκοπό αυτό, το προσχέδιο τονίζει ότι «η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ – Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη της», μία αναφορά που παραπέμπει για παράδειγμα στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

«Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την φιλοξενία Σύρων προσφύγων στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης