«Κύκνειο άσμα» για το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο, το ISIS, που πλέον παραμένει περικυκλωμένο σε μια πολύ μικρή περιοχή στα σύνορα δύο χωρών.

Το τελευταίο οχυρό του «καταρρέοντος χαλιφάτου» είναι η μικρή πόλη Μπαγκούζ, έκτασης μόλις 700 τ.μ., η οποία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ευφράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κύκνειο άσμα» για το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο, το ISIS, που πλέον παραμένει περικυκλωμένο σε μια πολύ μικρή περιοχή στα σύνορα δύο χωρώνΕκατοντάδες μαχητές της οργάνωσης, περικυκλωμένοι από δυνάμεις που αναμένουν να ανακηρύξουν το τέλος της, κρύβονται ανάμεσα στους περίπου 1.000 αμάχους.

Πρόσφατα, αξιωματούχος της σαουδαραβικής συμμαχίας που μάχεται κατά του ISIS είχε γνωστοποιήσει ότι η νίκη επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία θα ανακοινωθεί «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Επί εβδομάδες, οι τζιχαντιστές, οι οποίοι πολιορκούνται από πολλές μεριές, πολεμούν προκειμένου να κρατήσουν το συγκεκριμένο κομμάτι γης στο οποίο βρίσκονται. Ως «ασπίδα» χρησιμοποιούν αμάχους, κρατώντας τους ομήρους, με στόχο να καθυστερήσουν την εισβολή. Με ελεύθερους σκοπευτές διεσπαρμένους στο πεδίο κι εξαπολύοντας αντεπιθέσεις, μόλις 500 έως 600 τζιχαντιστές υπερασπίζονται πλέον το ύστατο απομεινάρι του «χαλιφάτου» – στα χέρια τους, στα σύνορα με το Ιράκ – προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προέλαση των αντιτζιχαντιστικών δυνάμεων είναι «αργή», αν και «μεθοδική», ανέφεραν κουρδικές πηγές και ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, ο συνταγματάρχης Σον Ράιαν.

«Δυστυχώς, ο DAESH έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους», αποτρέποντας τους πολίτες από το να φύγουν από την πόλη, ανέφερε στο Associated Press ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), όπως αυτοαποκαλούνται οι κουρδικές δυνάμεις της περιοχής.

Εάν η μάχη στο Μπαγκούζ κατά του ISIS κερδηθεί, τότε θα ολοκληρωθεί μία περίοδος καταστροφικού πολέμου με πάρα πολλά θύματα.

Ευρισκόμενα σε μία κατάσταση συνεχούς υποχώρησης, στελέχη του ISIS έχουν βρει πλέον τελευταίο καταφύγιο στα εδάφη που βρίσκονται στα σύνορα Συρίας και Ιράκ. Στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν κάποιες από αυτές τις περιοχές οι τζιχαντιστές πολέμησαν με κάθε μέσο, χρησιμοποιώντας βομβιστές αυτοκτονίας, αλλά και γυναίκες μαχήτριες.

«Μη βιάζεστε»

Από την άλλη, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η σύγκρουση μπορεί να διαρκέσει πολύ ακόμη. Διαμηνύουν ότι το ISIS αποτελεί ακόμη σοβαρή απειλή, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις της οργάνωσης θα μπορούσαν να ανασυνταχθούν μέσα σε έξι μήνες, εάν σταματήσουν να πιέζονται.

Ο στρατηγός που διοικεί τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες ότι η λέξη «νίκη» επί του ISIS είναι ακόμη πολύ νωρίς να χρησιμοποιηθεί. «Θα δίσταζα να χρησιμοποιήσω τη λέξη νίκη αντί της λέξης σκοπός» είπε ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματικός.

«Σκοπός είναι να μειωθεί η απειλή σε αυτήν την περιοχή» εξήγησε. «Είμαστε κοντά στο να περιορίσουμε την απειλή και (…) να διαπιστώσουμε ποιες δυνατότητες πρέπει να διατηρήσουμε στην περιοχή ώστε να διασφαλίσουμε την επίτευξη του σκοπού» πρόσθεσε ο στρατηγός, αναφερόμενος στην αποτροπή της ανασύνταξης του Ισλαμικού Κράτους.

Ανακοινώνοντας τον Δεκέμβριο την αποχώρηση των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτικών — στην πλειονότητά τους μελών των ειδικών δυνάμεων — που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ «νίκησαν».

Μετά την αναγγελία του Τραμπ, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν την ανακήρυξη της νίκης επί του ΙΚ, υπογραμμίζοντας ότι η εξτρεμιστική οργάνωση παραμένει μεγάλη απειλή, παρότι έχασε τον έλεγχο των εδαφών του «χαλιφάτου» της.

Ο στρατηγός συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να εκφραστεί με σιγουριά για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί τελικά στη Συρία.

«Αυτή είναι μια από τις πιο περίπλοκες προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δυνάμεις μας εδώ και αρκετό καιρό» σημείωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια σειρά από tweets, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να πάρουν πίσω» και να δικάσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που προέρχονται από τις χώρες τους.

«Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία κι άλλους Ευρωπαίους συμμάχους να πάρουν πίσω τους 800 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που αιχμαλωτίστηκαν στη Συρία και να τους δικάσουν. Το χαλιφάτο είναι έτοιμο να πέσει. Η εναλλακτική δεν θα είναι καλή, εάν αναγκαστούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τους μαχητές αυτούς να διεισδύουν στην Ευρώπη, όπως αναμένεται άλλωστε να πράξουν» πρόσθεσε ο Τραμπ.

«Κάνουμε και ξοδεύουμε τόσα πολλά. Ήρθε η ώρα κι οι άλλοι να κάνουν τη δουλειά που είναι ικανοί να κάνουν. Θα αποχωρήσουμε μετά την 100% νίκη του χαλιφάτου» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από τη μεριά τους, οι Κούρδοι ζήτησαν από την Ευρώπη να μην τους «ξεχάσει».

«Οι χώρες αυτές έχουν πολιτικές και ηθικές δεσμεύσεις (…) Αν δεν τις τηρήσουν, μας εγκαταλείπουν» προειδοποίησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας, ο Αλντάρ Χαλίλ, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κάλεσε ιδιαίτερα τη Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να εργασθεί υπέρ της ανάπτυξης μιας διεθνούς δύναμης μόλις τα αμερικανικά στρατεύματα φύγουν από τη Συρία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης