Το Παρίσι απειλεί με παρέμβαση του Πολεμικού Ναυτικού

Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O πόλεμος των ψαράδων είναι παλιά ιστορία σε χώρες που διεκδικούν τους ψαρότοπους στις θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στα χωρικά τους ύδατα.
Τον γνωρίζουμε από τις περιοχές στις οποίες συναντώνται οι Έλληνες κι οι Τούρκοι ψαράδες.
Η συγκεκριμένη όμως κόντρα έχει φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα και αφορά Γάλλους και Βρετανούς ψαράδες στα στενά της Μάγχης, μέχρι του σημείου να επικρέμαται απειλή επέμβασης από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό.
Στο πλέον σοβαρό επεισόδιο, στολίσκος από γαλλικά ψαράδικα το βράδυ της Τρίτης της περασμένης εβδομάδας είχε περικυκλώσει πέντε βρετανικές ψαρόβαρκες που ψάρευαν οστρακοειδή και επιτέθηκαν εναντίον τους στα ανοικτά της Νορμανδίας με καπνογόνα και πέτρες, όπως είχε μεταδώσει το γαλλικό πρακτορείο AFP.
Εικόνες που μετέδωσαν ορισμένα τοπικά δίκτυα έδειξαν και συγκρούσεις ανάμεσα στις ψαρόβαρκες, να προκαλούν μεγάλες πλευρικές τρύπες.
Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Βρετανοί ψαράδες υποστηρίζουν πως ο ιδιότυπος «πόλεμος» μεταξύ τους «αξίζει τον κόπο».

Οι Βρετανοί ψαράδες ισχυρίζονται πως οι Γάλλοι τούς καταστρέφουν τα ψαροκάικά τους, ενώ οι Γάλλοι κατηγορούν τους γείτονές τους για «βίαιες επιθέσεις».

Η ένταση κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι Γάλλοι ψαράδες κυνήγησαν τους «αντιπάλους τους» πέρα από την περιοχή Baie de Seine.
Οι συγκρούσεις ήταν τόσο βίαιες, ώστε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Stephane Travert ανακοίνωσε πως «δεν θα διστάσει να στείλει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό» και ότι «έχει ενημερώσει τον ομόλογό του του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μας αρέσει όπως εξελίσσονται τα πράγματα και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να συνεχισθούν παρόμοιες συγκρούσεις» δήλωσε ο Travert στο «CNews» εν όψει των σημερινών γαλλο-βρετανικών συνομιλιών για το φλέγον αυτό ζήτημα που έχει δημιουργήσει τον τελευταίο καιρό μεγάλη ένταση στη Μάγχη.

«Το γαλλικό Ναυτικό είναι έτοιμο να παρέμβει εάν ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις, είτε να κάνει ελέγχους» πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.
Τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Βρετανοί ψαράδες επιτρέπεται να ψαρεύουν στην περιοχή του κόλπου Seine. Μόνο που η Γαλλία έχει απαγορεύσει το ψάρεμα μεταξύ 15 Μαΐου και 1η Οκτωβρίου, ενώ η Βρετανία το επιτρέπει όλο τον χρόνο.
Η διαφορά αυτή εξαγριώνει τους Γάλλους ψαράδες, οι οποίοι κατηγορούν τους Βρετανούς ότι εξολοθρεύουν την ψαριά και απαιτούν να συμμορφωθούν με τη γαλλική νομοθεσία.
Παρόμοια ένταση είχε παρατηρηθεί και πριν από πέντε χρόνια, αλλά τελικά οι Βρετανοί είχαν συμφωνήσει. Κάτι που δεν συμβαίνει όμως αυτήν τη χρονιά και όπως δήλωσαν Γάλλοι ψαράδες στο Reuters, «ίσως αυτό να συμβαίνει λόγω του Brexit».
Η διαμάχη Γάλλων και Βρετανών ψαράδων δεν είναι η μοναδική ανάμεσα σε χώρες της Ε.Ε. αλλά αποτελεί ακόμη έναν όρο στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit.
Οι Βρυξέλλες, πάντως, αποφεύγουν να παρέμβουν ειδικότερα στις διαφορές για τα οστρακοειδή, για τα οποία υπερισχύουν πάντοτε οι εθνικές νομοθεσίες.
Ιδιοκτήτης ψαροκάικου από το Brixham σε δηλώσεις του στην «Daily Mail» υποστήριξε πως ένα από τα βρετανικά ψαροκάικα δέχτηκε βόμβα πετρελαίου, ενώ πολλά άλλα υπέστησαν ζημιές στις τζαμαρίες σε καμπίνες διακυβέρνησης. «Απορώ πώς δεν είχαμε θύματα» πρόσθεσε.
Ο Βρετανός ψαράς υπεραμύνθηκε των βρετανικών θέσεων υποστηρίζοντας ότι ψάρευαν σε διεθνή ύδατα και ότι είχαν πέσει σε ενέδρα των Γάλλων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης