Η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί, αλλά οι Αμερικανοί που είναι αντίθετοι στις αμβλώσεις γιόρτασαν την Παρασκευή μια πρώτη νίκη στους δρόμους της Ουάσινγκτον, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα σε αυτό δικαίωμα των γυναικών.

Στις 22 Ιανουαρίου 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στην ιστορική υπόθεση «Ρόου εναντίον Ουέιντ» το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση. Έκτοτε, κάθε Ιανουάριο οι αντίπαλοι των αμβλώσεων πραγματοποιούν πορεία προς το Ανώτατο Δικαστήριο για να του ζητήσουν να ακυρώσει την απόφαση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος, οι διαδηλωτές ήταν ακόμη περισσότεροι. Ανάμεσά τους, όπως πάντα, πολλοί νέοι που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον με το σχολείο ή την ενορία τους, αλλά και άνδρες με ράσα και οικογένειες που κρατούσαν πανό που έγραφαν «Επιλέγουμε τη ζωή» ή «Το μέλλον είναι κατά της άμβλωσης».

Κάποιοι υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής φυλής, μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Proud Boys», είχαν προσκληθεί στην πορεία, αλλά έμειναν πίσω από τον αστυνομικό κλοιό.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η ατμόσφαιρα ήταν «χαρούμενη» και «αισιόδοξη» περισσότερο από άλλες φορές. «Άλλες χρονιές ήμασταν έτοιμοι να μπούμε στη μάχη», δήλωσε ο Τζόζεφ Σκορντάτο, ένας νεαρός άνδρας που ήταν ντυμένος ιππότης, σύμβολο της μάχης του «για τη ζωή των αθώων». «Φέτος είναι πιο γιορτινή η ατμόσφαιρα, διότι γνωρίζουμε ότι έχει έρθει η αρχή του τέλους για την άμβλωση στην Αμερική!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε χαρούμενη και η 72χρονη Μαρίσα Τσάμπερλεϊν, η οποία τα τελευταία 37 χρόνια έχει λείψει μόνο από τέσσερις «Πορείες για τη ζωή». «Ίσως να είναι η τελευταία», ελπίζει.

«Ιστορική αλλαγή»

Το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής δικαιοσύνης, στο οποίο ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές, έχει δείξει πολλά σημάδια που οι αντίπαλοι της άμβλωσης θεωρούν «θετικά».

Αρχικά, αρνήθηκε επανειλημμένα να μπλοκάρει νομοθεσία του Τέξας, παρά το γεγονός ότι αντίκειται στην απόφαση του 1973 και απαγορεύει τις αμβλώσεις ήδη από την 6η εβδομάδα της κύησης, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έχει θέσει ως όριο την 24η εβδομάδα.

Παράλληλα, πολλοί συντηρητικοί δικαστές είχαν αφήσει να εννοηθεί, όταν εξέταζαν την περιοριστική νομοθεσία του Μισισιπή, ότι είναι έτοιμοι να περιορίσουν ή ακόμη και να ακυρώσουν εντελώς την απόφαση «Ρόου εναντίον Ουέιντ».

«Τα σχόλιά τους έδειξαν ότι σέβονται την ανθρώπινη ζωή», εκτίμησε η 24χρονη ακτιβίστρια Κάρλι Λότζιτς, η οποία πήγε στην Ουάσινγκτον, διασχίζοντας όλη τη χώρα.

«Κι άλλη δουλειά»

«Μην πλανάστε», προειδοποίησε όμως η Τζιν Μανσίνι, πρόεδρος της «Πορείας για τη ζωή». «Αν καταργηθεί ο Ρόου, οι γραμμές της μάχης θα αλλάξουν», αλλά «ο πόλεμος θα συνεχιστεί σε όλες τις Πολιτείες».

Το Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του στα τέλη Ιουνίου. Αν ανατρέψει την απόφαση «Ρόου εναντίον Ουέιντ», αυτό θα σημαίνει ότι κάθε Πολιτεία θα είναι ελεύθερη να εμποδίζει ή όχι τις αμβλώσεις. Οι μισές από αυτές, κυρίως στις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ, είναι έτοιμες να το πράξουν.

Οι προοδευτικές Πολιτείες, από την άλλη, έχουν στόχο να προστατεύσουν το δικαίωμα στην άμβλωση στο έδαφός τους. «Θα έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε για να αλλάξουμε νοοτροπίες, για να στηρίξουμε τις οικογένειες, τις μητέρες, τους ανθρώπους σε δύσκολες καταστάσεις», υπογράμμισε η 32χρονη Μίσι Μαρτίνες Στόουν.

Αυτή η κάτοικος του Λούιβιλ στο Κεντάκι, που συμμετέχει εδώ και 17 χρόνια στη μάχη κατά των αμβλώσεων, δεν πίστευε ότι θα έβλεπε «τόσο γρήγορα» το τέλος του «Ρόου εναντίον Ουέιντ». «Αυτό με κάνει αισιόδοξη, αλλά γνωρίζω ότι αυτό δεν θα είναι το τέλος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης