Οι Ισπανοί έδωσαν μία πύρρειο νίκη στο κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που χάνει την απόλυτη πλειοψηφία, και ανέβασαν στην δεύτερη θέση το κόμμα Podemos, σύμφωνα με τις προβλέψεις των exit poll.

Οι συντηρητικοί του PP, στην εξουσία από το 2011, αναδεικνύονται πρώτη δύναμη με το 26,8% των ψήφων, ενώ το κίνημα Podemos έρχεται δεύτερο με το 21,7% των ψήφων, ξεπερνώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα (20,5%) και τους φιλελεύθερους Ciudadanos (15,2%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από 32 χρόνια δικομματισμού και εναλλαγής του Λαϊκού Κόμματος (PP) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στην εξουσία, το κόμμα Podemos, προερχόμενο από το κίνημα των «Αγανακτισμένων» καταφέρνει ένα ισχυρό πλήγμα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα , που είχε ήδη υποστεί συντριπτική ήττα το 2011.

Το PSOE, υπό τον 43χρονο Πέδρο Σάντσεθ, έρχεται ωστόσο δεύτερο ως προς τον αριθμό των εδρών στο κοινοβούλιο, ευνοημένο από έναν πολύπλοκο εκλογικό νόμο που δίνει μεγαλύτερο ειδικό βάρος σε αγροτικές περιοχές και μικρές περιφέρειες όπου έχει ισχυρότερη εκπροσώπηση.

Εκπρόσωπος του κόμματος Podemos σχολίασε απόψε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική του δικομματισμού τελείωσε για την Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας» δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Ινίγο Ερεχόν.

Έπειτα από την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 123 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 97 έδρες, το κόμμα Podemos 70 έδρες και οι Ciudadanos 31 έδρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης