Η κρίση δεν «αγγίζει» τους κροίσους αλλά πλήττει τους πλούσιους.

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί η τελευταία έκθεση της Wealth X για τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 9,4%, στους 2.160 ανθρώπους, τον τελευταίο χρόνο. Η αξία της περιουσίας τους υπολογίζεται ότι αυξήθηκε κατά 760 δισ. δολάρια, στα 6,2 τρισ. δολάρια. Σε αυτήν την περίοδο, ο απόλυτος αριθμός των πλουσίων, δηλαδή των ατόμων με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων, αυξήθηκε μόνο κατά 0,6%. Η υφήλιος «φιλοξενεί» 187.380 πολίτες των οποίων κατά μέσο όρο η περιουσία ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια. Συνολικά, η περιουσία τους εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 1,8%, στα 25,8 τρισ. δολάρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική κατανομή του πλούτου. Στην Ασία, η αξία της περιουσίας των πλουσίων μειώθηκε κατά 6,8%. Στη Βόρεια Αμερική, όμως, αυξήθηκε κατά 2,8%, στα 8,88 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Ασία μπορεί να ελπίζει ότι έως το 2020 θα έχει περισσότερους πλούσιους από ό,τι οι ΗΠΑ.

Ειδικά για τη Γερμανία, κυβερνητική έκθεση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» αναφέρει ότι το 53% των προσωπικών περιουσιακών στοιχείων στη χώρα ανήκει στο 10% των πιο πλούσιων πολιτών. Λιγότερο από 1% ανήκει στο 50% των φτωχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης