Της Μαριάννας Μαρμαρά

Το βίντεο με τον λόγο του 18χρονου μαθητή Theodore Chalfen κατά την τελετή αποφοίτησης του Λυκείου Fairview, έχει ήδη μέσα σε μία εβδομάδα 50.580 «χτυπήματα» στο YouTube. Αιτία δεν είναι μόνο ότι ανακοίνωσε δημόσια τη σεξουαλική του ταυτότητα –άλλωστε, ήδη, όλοι του οι συμμαθητές γνώριζαν ότι ο Theodore είναι ομοφυλόφιλος – αλλά το γεγονός ότι κατάφερε να εμπνεύσει πολλούς συνομηλίκους του στις ΗΠΑ, χωρίς να χρησιμοποιήσει κανένα από τα γνωστά κλισέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 18χρονος ξεκίνησε τον λόγο του, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα παραλείψω όλα τα κλισέ και θα μπω κατευθείαν στο θέμα». Ο Theodore τόνισε ότι η συμπεριφορά όλων των συμμαθητών του ήταν υποστηρικτική στο να δημοσιοποιήσει τη σεξουαλική του επιλογή. Όπως είπε, δεν ήταν μία απόφαση που πήρε ελαφρά τη καρδία, αλλά βλέποντας τη συμπαράσταση των συνομηλίκων του τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν το μετάνιωσε ούτε λεπτό. Ανέφερε πως θεωρούσε ότι θα έπεφτε θύμα σχολικής βίας και ρατσισμού (bulling), αντ’ αυτού συνάντησε θετικές αντιδράσεις.

Ωστόσο, διευκρίνισε πως «αυτή η απίστευτη ευγένεια δεν ήρθε από το 100% των μελών της σχολικής κοινότητας. Η μόνη μου ελπίδα για εσάς που δεν ήσασταν τόσο ευγενικοί όσο μπορούσατε να μάθετε να είστε από τα παραδείγματα των φίλων σας και των συμμαθητών σας, είναι ότι μπορείτε να γίνετε στο μέλλον κατά την ενήλικη ζωή σας. Γιατί σας αρέσει, δεν σας αρέσει, είμαστε όλοι μαζί και αυτή η γενιά δεν θα καταφέρει ποτέ να επιτύχει αυτά που ξέρω ότι μπορεί (να κατορθώσει) αν δεν σταματήσουμε όλοι να σκεφτόμαστε ο ένας για τον άλλον με όρους (διαχωριστικούς), όπως το “εμείς” και “αυτοί”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης