Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από το Ιράν δήλωσε σήμερα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των προσεχών διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά, που θα διεξαχθούν ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις στη Βαγδάτη, εκτιμώντας ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς για τη διευθέτηση του θέματος αυτού.

«Είμαι αισιόδοξος όσον αφορά στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της Βαγδάτης (που θα διεξαχθούν στις 23 Μαΐου), αλλά νομίζω ότι θα είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί» για να επιλυθεί η κρίση στον ιρανικό πυρηνικό τομέα, δήλωσε ο Μόχσεν Ρεζάι, γραμματέας του συμβουλίου που εξετάζει όλα τα επείγοντα θέματα στρατηγικής εμβέλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, της ανώτερης ιρανικής αρχής πολιτικής διαιτησίας, και πρώην επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, των επίλεκτων δυνάμεων του ισλαμικού καθεστώτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος τόνισε σε δηλώσεις του στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr ότι μια από τις προτεραιότητες είναι να «υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Ρεζάι παραδέχθηκε επίσης ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς, για να αρθούν οι κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας και κυρίως των χωρών της Δύσης έναντι του Ιράν.

Το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει καταδικαστεί από έξι αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων οι τέσσερις συνοδεύονται από κυρώσεις που οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ενίσχυσαν μονομερώς με τραπεζικές και πετρελαϊκές κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Η διεθνής κοινότητα υποψιάζεται ότι το Ιράν, παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις του, επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα του πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση. Το Ιράν και οι χώρες της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία) αναμένεται να συναντηθούν στις 23 Μαΐου στη Βαγδάτη για τη συνέχιση των συνομιλιών που άρχισαν τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από διακοπή 15 μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διεθνείς δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν στην κατάργηση των ατομικών όπλων και να συμμορφωθούν προς τις δεσμεύσεις τους για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, παρά να κάνουν εικασίες για το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η δήλωση αυτή του εκπροσώπου του υπουργείου, του Ραμίν Μεχμανπαράστ, θεωρείται απάντηση στην έκκληση των ΗΠΑ χθες προς το Ιράν να λάβει «επείγοντα πρακτικά μέτρα» για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ενόψει των συνομιλιών στις 23 του μηνός. «Ορισμένες χώρες λένε ότι ανησυχούν μήπως οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν αποκλίνουν από την ειρηνική χρήση στο μέλλον» τόνισε.

«Όταν κάνουν εικασίες για το μέλλον, πώς μπορούν να μην ασχολούνται για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων τώρα;» διερωτήθηκε. Ο Μεχμανπαράστ έκανε λόγο έμμεσα για παράβαση και σαφή παραβίαση των κανόνων από χώρες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

«Ορισμένες από τις χώρες αυτές έχουν υποβρύχια που μπορούν να φέρουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, τα οποία έχουν προμηθεύσει στο σιωνιστικό καθεστώς» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πώληση από τη Γερμανία υποβρυχίων τύπου Dolphin στο Ισραήλ, τα οποία, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

«Όλες αυτές οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν δεσμευτεί στους όρους της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης