Πιέσεις ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται ότι θα ασκήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στη διήμερη σύνοδο των χωρών των G8, που ξεκίνησε χθες με το δείπνο εργασίας των ηγετών των χωρών.

Το σλόγκαν της εφετινής συνόδου είναι «Ενεργώντας από κοινού». Ο Αμερικανός πρόεδρος ανησυχεί ότι η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να απειλήσει την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, παράγοντας που θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην προσπάθειά του για επανεκλογή. Ήδη ο Τομ Ντόνιλον, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ότι ο Αμερικανός ηγέτης δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε πιθανές εσωτερικές διαμάχες στην ευρωζώνη, αλλά τόνισε ότι καλωσορίζει την εξέλιξη της συζήτησης στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεθνής κοινότητα χαρακτηρίζει τη σύνοδο των G8 την κρισιμότερη της τελευταίας δεκαετίας, η οποία θα αποδειχθεί «σύνοδος για την κρίση του ευρώ». Σύμφωνα με τον αμερικάνικο τύπο, η αποκατάσταση της πληγείσας οικονομίας της ευρωζώνης μονοπωλεί την ατζέντα και στο πλαίσιο αυτό θα τεθούν και τα σενάρια για τη δομή της ευρωζώνης και της πιθανής εξόδου της Ελλάδας. Τελικά, το θέμα ευρωζώνη επισκιάζει ζωτικής σημασίας διεθνή προβλήματα όπως το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα. Πριν από την έναρξη της συνόδου έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης