Κατά πάσα πιθανότητα τον Ιανουάριο αναμένεται να διεξαχθούν οι συζητήσεις της Ουάσιγκτον με την Ρωσία σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας, όπως δήλωσε την Τρίτη (21/12) η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ.

Συγκεκριμένα, η δήλωση αυτή εκ μέρους των ΗΠΑ έρχεται εν μέσω της αυξημένης έντασης που προκαλεί η ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κάρεν Ντόνφριντ δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης ότι θα συμφωνηθεί από κοινού με τη Ρωσία μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διμερών συνομιλιών, καθώς και των συνομιλιών που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας -ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ (Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη) με στόχο τη μείωση των εντάσεων.

Η ίδια δήλωσε ότι ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες, Δευτέρα, με τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε ότι η αμερικανική πλευρά «είναι έτοιμη να προχωρήσει μέσω σειράς διαύλων.. στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, αλλά και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ρωσίας -ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ».

Η Ντόνφριντ, αναφερόμενη στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, είπε ότι η άποψη της Ουάσιγκτον είναι ότι μερικές από τις προτάσεις της Μόσχας είναι απαράδεκτες, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιες είναι αυτές. «Όπως έχουμε πει, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις προτάσεις που έθεσε η Ρωσία στο τραπέζι. Υπάρχουν κάποιες, πάνω στις οποίες είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε καθώς θεωρούμε ότι μπορούν να συζητηθούν στο πλαίσιο των τριών σχημάτων που προανέφερα. Υπάρχουν σε αυτά τα έγγραφα και άλλα πράγματα, τα οποία όπως γνωρίζουν οι Ρώσοι, δεν θα γίνουν αποδεκτά», δήλωσε η Ντόνφριντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα, αν θεωρεί η αμερικανική κυβέρνηση ότι η Ρωσία κατέθεσε σκόπιμα μεταξύ άλλων και τέτοιου είδους προτάσεις, οι οποίες θα απορριφθούν εξ αρχής από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, Ντόνφριντ δήλωσε : «Δεν μπορώ να κάνω υποθέσεις ποιες ήταν οι προθέσεις της Ρωσίας όταν έκανε τις εν λόγω προτάσεις».

Στις 17 Δεκεμβρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην δημοσιότητα ένα σχέδιο συνθήκης με τις ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας καθώς κι ένα σχέδιο συμφωνίας για τα μέτρα διασφάλισης της ασφάλειας της Ρωσίας και των κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Και τα δύο σχέδια είχαν παραδοθεί στην Ντόνφριντ στις 15 Δεκεμβρίου κατά την συνάντηση που είχε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης