Η πρώην Πρώτη Κυρία του Περού Σουσάνα Ιγκούτσι, η άλλοτε σύζυγος που μετατράπηκε σε βιτριολική επικρίτρια του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, προέδρου από το 1990 ως το 2000, απεβίωσε χθες Τετάρτη έπειτα από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσε η οικογένειά της.

«Έπειτα από μακρόχρονο αγώνα εναντίον του καρκίνου, η μητέρα μας, η Σουσάνα Ιγκούτσι, έφυγε για να πάει να συναντήσει τον Θεό», ανέφερε μέσω Twitter η κόρη της, η Κέικο Φουχιμόρι, επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τρις υποψήφια για την προεδρία που ηττήθηκε σε όλες τις αναμετρήσεις στον δεύτερο γύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κόρη Ιαπώνων μεταναστών, η Σουσάνα Ιγκούτσι, που νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση για σχεδόν έναν μήνα, ήταν 71 ετών.

Πολιτική μηχανικός, απέκτησε τέσσερα παιδιά με τον Αλμπέρτο Φουχιμόρι και χρηματοδότησε την προεκλογική του εκστρατεία το 1990, όταν εκείνος αδυνατούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια. Ο υποψήφιος, μάλλον άγνωστος, ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και κέρδισε το μεγάλο φαβορί τότε, τον συγγραφέα Μάριο Βάργκας Γιόσα.

Όμως το 1994, πρώτη κυρία, η Σουσάνα Ιγκούτσι έκανε καταγγελίες, που προκάλεσαν τεράστιο σκάνδαλο, σε βάρος του τότε αρχηγού του κράτους: για οικογενειακή βία, για βασανιστήρια, για διαφθορά. Πήραν διαζύγιο με εκείνη να έχει ήδη μετατραπεί σε σκληρή πολέμιά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 1995, η Σουσάνα Ιγκούτσι αποπειράθηκε μάλιστα να αναμετρηθεί στις κάλπες με τον πρώην σύζυγό της, όμως ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι φρόντισε στο μεταξύ να περάσει νόμο που απαγόρευε σε μέλη της οικογένειάς του να τον διαδεχθούν.

Εκείνη αποδύθηκε κατόπιν σε μια –μάλλον σύντομη– πολιτική καριέρα· εξελέγη στο Κογκρέσο από το 2001 ως το 2006 με παράταξη της αντιπολίτευσης, γεγονός που την αποξένωσε από μέρος της οικογένειάς της.

Συμφιλιώθηκε πάντως αργότερα με τα παιδιά της και υποστήριξε την κόρη της, την Κέικο, στις προεδρικές εκλογές του 2016 και του 2021.

Πέθανε «έχοντας την αγάπη όλων μας, των παιδιών και των εγγονιών της, γύρω της μέχρι την τελευταία στιγμή», ανέφερε η Κέικο Φουχιμόρι, που πάντα διατεινόταν πως οι κατηγορίες της μητέρας της εναντίον του πατέρα της βασίζονταν σε «φήμες».

Ο πρώην πρόεδρος Αλμπέρτο Φουχιμόρι, 83 ετών, νοσηλεύεται το τρέχον διάστημα, υπό αστυνομική φρούρηση, με καρδιακά προβλήματα. Από το 2007 εκτίει ποινή 25 ετών κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφθορά τα 10 χρόνια που άσκησε την εξουσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης