Η περουβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την προσεχή επανέναρξη λειτουργίας των εμπορικών κέντρων για να τονωθεί η οικονομία της χώρας, καθώς η δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 40% τον Απρίλιο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανήγγειλε ότι το διάταγμα για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού θα δημοσιευτεί αύριο Τετάρτη. Δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημερομηνία επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων, προεξόφλησε πάντως ότι θα γίνει πριν από το τέλος του μηνός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εδώ η χαλάρωση των μέτρων «δεν είχε συμπεριλάβει» τα εμπορικά κέντρα, που «ωστόσο είναι απαραίτητο» να επαναλειτουργήσουν, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης ο Βισκάρα.

Το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων θα είναι προοδευτικό, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικών μασκών και η διατήρηση απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πελατών στους χώρους τους, υπογράμμισε ο Περουβιανός πρόεδρος.

Η κυβέρνηση του Βισκάρα προβλέπει τη διάθεση περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 13,1% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020.

Η πτώση του ΑΕΠ κατά 40,5% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση μαρτυρά κατάρρευση της οικονομίας, παρ’ όλο τον οικονομικό δυναμισμό που εξήραν αναλυτές στο Περού προτού αρχίσει να μαίνεται η πανδημία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Βισκάρα, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 172 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.256 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να φθάνει έτσι τους 6.860 νεκρούς επί συνόλου 232.992 μολύνσεων.

Στο Περού καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τη Βραζιλία. Η χώρα κατατάσσεται τρίτη στην περιφέρεια ως προς τον αριθμό των θανάτων, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Οι περουβιανές αρχές επέβαλαν δρακόντεια μέτρα περιορισμού για 92 ημέρες, κλείνοντας τα σύνορα και απαγορεύοντας την κυκλοφορία τη νύχτα, μεταξύ άλλων. Όλες οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές, με εξαίρεση αυτά του τομέα των τροφίμων, των φαρμακείων και των τραπεζικών υποκαταστημάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης