Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από την Ευρώπη προληπτικά, μετά τον εντοπισμό νέου στελέχους του SARS-CoV-2, που φέρεται να είναι ακόμη πιο μεταδοτικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο μεταβατικός πρόεδρος Φραντσίσκο Σαγάστι.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα «προληπτικής φύσης» που έχουν σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου στελέχους στο Περού, το οποίο συμμορφώνεται προς τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι χώρες να ενισχύσουν τις διαδικασίες ελέγχου και πρόληψης, ανέφερε ο Σαγάστι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η Λίμα αποφάσισε να «απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους αλλοδαπούς μη μόνιμους κατοίκους που βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες δύο εβδομάδες», ανέφερε ο Περουβιανός πρόεδρος. Πέραν αυτού, Περουβιανοί και αλλοδαποί που είχαν επισκεφθεί το ΗΒ τις προηγούμενες δύο εβδομάδες και βρίσκονται ήδη στη χώρα των Άνδεων «πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, δεν έχουν φθάσει στη χώρα απευθείας πτήσεις προερχόμενες από τη Βρετανία μετά τη 15η Δεκεμβρίου, όταν ξανάρχισαν οι διεθνείς πτήσεις. Ωστόσο οι Αρχές έχουν θέσει υπό επιτήρηση Βρετανούς που έχουν μπει στη χώρα αφού μετεπιβιβάστηκαν σε άλλα αεροσκάφη, διευκρίνισε.

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν καθώς το Περού πλησιάζει, αν δεν έχει ξεπεράσει ήδη, το όριο του 1 εκατομμυρίου κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού (ήταν 997.517 την Κυριακή), ενώ κατά τα επίσημα στοιχεία οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 έχουν φθάσει τους 37.103.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εδώ η Λίμα έχει υπογράψει προσύμφωνο με την Pfizer για την αγορά 9,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, ενώ έχει επίσης υπογράψει συμφωνία με τον μηχανισμό COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να εξασφαλίσει άλλες 13,2 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Η κυβέρνηση του Σαγάστι αναγνώρισε πάντως την περασμένη εβδομάδα πως δεν έχει ενημέρωση ούτε σχετικά με το πότε θα φθάσουν οι πρώτες δόσεις, ούτε πόσες θα είναι.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Xinhua, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης