Η Αυστραλία υποδέχθηκε περισσότερους από 3.500 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν, κυρίως γυναίκες και παιδιά, αφού οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της χώρας τον περασμένο μήνα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Μια διεθνής αερομεταφορά άρχισε στις 14 Αυγούστου, καθώς οι ισλαμιστές μαχητές είχαν φτάσει στις πύλες της Καμπούλ, έχοντας ήδη καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Αυστραλία απομάκρυνε 4.100 πολίτες της και Αφγανούς που διέθεταν βίζα, αν και κάποιοι με διπλή υπηκοότητα επέλεξαν να πάνε αλλού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί απ’ αυτούς που απομακρύνθηκαν μεταφέρθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να περιμένουν την επανεγκατάστασή τους στην Αυστραλία και ο Μόρισον δήλωσε πως η τελευταία πτήση έφτασε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ, στον τελευταίο σταθμό της διαφυγής από «ένα από τα πιο απελπιστικά και πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου».

«Από αυτούς τους 3.500, περίπου 2.500 είναι γυναίκες και παιδιά» δήλωσε ο Μόρισον, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

Η Αυστραλία συμμετείχε στην υπό το ΝΑΤΟ διεθνή δύναμη που εκπαίδευσε τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και πολέμησε τους Ταλιμπάν επί δύο δεκαετίες, αφού οι υποστηριζόμενες από τη Δύση δυνάμεις ανέτρεψαν αυτούς τους μαχητικούς ισλαμιστές από την εξουσία το 2001. Περισσότεροι από 39.000 Αυστραλοί στρατιωτικοί υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν και 41 σκοτώθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης