Κατά περίπου 6% αυξάνονται τα θανατηφόρα τροχαία τις ημέρες που λήγουν οι προθεσμίες για την πληρωμή των φόρων στην εφορία, όπως προκύπτει από μία νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής, Ντόναλντ Ρεντελμάγιερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), εξέτασαν τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν κατά την περίοδο 1980 – 2009 στις ΗΠΑ και τα συσχέτισαν με τις ημερομηνίες που λήγουν οι προθεσμίες καταβολής των φόρων από τους πολίτες, πραγματοποιώντας για πρώτη φορά έρευνα που συνδέει αυτές τις δύο παραμέτρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διαπίστωσαν, σε αυτή την περίοδο των 30 ετών, κατά μέσο όρο 226 άτομα εμπλέκονταν σε θανατηφόρα τροχαία στους δρόμους τη συγκεκριμένη ημέρα που εξέπνεαν οι προθεσμίες της εφορίας.

Μόλις μία εβδομάδα πριν από την προθεσμία και μία εβδομάδα μετά, ο μέσος ημερήσιος αριθμός των δυστυχημάτων ήταν κατά 13% μικρότερος κατά μέσο όρο, δηλαδή υπήρχαν περίπου 6% λιγότερα τέτοια περιστατικά ημερησίως. Τις συγκεκριμένες ημέρες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο κίνδυνος ήταν πιο μεγάλος για τους φορολογούμενους κάτω των 65 ετών, καθώς επίσης για τους επιβάτες και τους πεζούς παρά για τους οδηγούς.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτό το φαινόμενο στην αύξηση του στρες λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων που εντείνει την αφηρημάδα των οδηγών, συχνά με μοιραία αποτελέσματα. Υπεύθυνοι παράγοντες επίσης μπορεί να είναι ο κακός ύπνος της προηγούμενης νύχτας ή η κατανάλωση αλκοόλ που κάνουν οι φορολογούμενοι για να… ξεχάσουν για λίγο τα βάσανά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης