Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Vladimir Putin, δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το σθένος των επιστημόνων οι οποίοι «έκλεψαν» πυρηνικά μυστικά των Η.Π.Α. στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπογραμμίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στη χώρα του να μπει κι αυτή στο… «παιχνίδι των πυρηνικών όπλων».

«Οι κατάσκοποι βοήθησαν τη Σοβιετική Ένωση να κατασκευάσει την δική της ατομική βόμβα. Ξέρετε, όταν οι Η.Π.Α. είχαν ήδη πυρηνικά όπλα και η Σοβιετική Ένωση μόλις τα κατασκεύαζε, λάβαμε έναν σημαντικό όγκο πληροφοριών μέσω καναλιών της σοβιετικής κατασκοπείας», εξήγησε σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτές οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν όχι σε μικροφίλμ, αλλά κυριολεκτικά σε βαλίτσες. Βαλίτσες!», πρόσθεσε.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη δήλωση αντανακλά την πάγια θέση του πρωθυπουργού της Ρωσίας για τη λειτουργία της χώρας του ως αντίβαρο στην αμερικανική ισχύ σε διεθνές επίπεδο.

«Αυτοί που βοήθησαν την Μόσχα να κατασκευάσει την δική της βόμβα έδρασαν διότι ανησυχούσαν για την ανθρωπότητα. Ήταν η αφρόκρεμα του επιστημονικού κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην Αμερική, και προσωπικά αποκόμισα την εντύπωση ότι συνειδητά οι επιστήμονες μας έδωσαν πληροφορίες για την ατομική βόμβα. Το έκαναν συνειδητά, διότι η ατομική βόμβα είχε χρησιμοποιηθεί στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι κι οι επιστήμονες, η ελίτ της διανόησης της ανθρωπότητας την εποχή εκείνη, αντιλαμβάνονταν σε τι θα μπορούσε να οδηγήσει η κατοχή ενός τέτοιου όπλου από μόνο μία δύναμη», επεσήμανε επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ισχυρισμοί του Vladimir Putin αποτελούν άλλη μια απόδειξη πως ανάμεσα στα μέλη που εργάζονταν πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του λεγόμενου «Manhattan Project» υπήρχαν κατάσκοποι.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης