Πεντάγωνο: Ανακοίνωση για την υδρόλυση των χημικών της Συρίας

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014, 05:36
Πεντάγωνο: Ανακοίνωση για την υδρόλυση των χημικών της Συρίας
Εν μέσω κύματος αντιδράσεων από φορείς και συλλογικότητες στην Κρήτη ενάντια στην εν πλω διαδικασία υδρόλυσης των χημικών της Συρίας, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, εξέδωσε ανακοίνωση για την πορεία της επιχείρησης καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου στη Μεσόγειο.

Πάνω στο πλοίο «φάντασμα» Cape Ray, το στίγμα του οποίου έχει χαθεί, έχει ολοκληρωθεί το 15% της υδρόλυσης των επικίνδυνων χημικών ουσιών, όπως δήλωσε για λογαριασμό του Πενταγώνου, ο Γραμματέας του Τύπου του Ναυτικού, υποναύαρχος, Τζον Κίρμπι.

«Το πλήρωμα έχει εξουδετερώσει μόλις πάνω από 15%, του DF (μεθυλφωσφορικό διφλοορίδιο), πρόδρομο του (θανατηφόρου αέριου) Sarin», δήλωσε την Παρασκευή ο Κίρμπι, ενώ «το ποσοστό αυτό έχει επαληθευτεί από τη διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Το δεύτερο υλικό που θα εξουδετερωθεί είναι μουστάρδα θείου, επίσης γνωστή ως HD».

Ευρώπη και ΗΠΑ θα μοιραστούν μέρος των χημικών που δεν θα καταστραφούν στο Cape Ray

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Πενταγώνου, η Συρία παρέδωσε 1.300 μετρικούς τόνους χημικών ουσιών για την εξουδετέρωση.

Οι ομάδες του Cape Ray θα εξουδετερώσουν 600 τόνους, και τα υποπροϊόντα που θα προκύψουν, θα σταλούν σε εγκαταστάσεις της Φιλανδίας και της Γερμανίας για να καταστραφούν.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι υπόλοιποι 700 τόνοι υλικού, που δεν παραδόθηκαν στο Cape Ray, θα παραδοθούν σε εμπορικές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξουδετέρωση.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014, 05:43