Η Βαρκελώνη έχει παραλύσει, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές από πέντε πόλεις της Καταλονίας έχουν βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλάκιση εννέα αυτονομιστών ηγετών για τους ρόλους τους στην αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία πριν από δύο χρόνια.

Οι βίαιες συγκρούσεις κλιμακώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής, με διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και την αστυνομία να προσπαθεί να τους διασκορπίσει χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο από τις συγκρούσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσία τους έφερε την πόλη σε αδιέξοδο με μία μαζική διαμαρτυρία που ξεκίνησε στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας).

Εδώ και πέντε ημέρες, εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν γεμίσει τους δρόμους σε όλη την Καταλονία, κρατώντας σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας και τραγουδώντας «ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους».

 

Η είσοδος της εκκλησίας Σαγράδα Φαμίλια παρεμποδίστηκε από εκατοντάδες διαδηλωτές και 57 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο El Prat ενώ υπήρξαν αναφορές για διαταραχές στα δίκτυα σιδηροδρόμων και τραμ.

Την Παρασκευή το πρωί, η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε ότι το παιχνίδι Βαρκελώνης-Ρεάλ Μαδρίτης που θα διεξαγόταν στην πρωτεύουσα της Καταλανίας στις 26 Οκτωβρίου έχει αναβληθεί λόγω των αναταραχών. Ακόμα, η αυτοκινητοβιομηχανία Seat έκλεισε για σήμερα το εργοστάσιό της στο Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, όπου εργάζονται 6.500 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές που μπήκαν στη Βαρκελώνη ήταν οπλισμένοι με πέτρες καθώς περνούσαν από τη γειτονιά της εργατικής τάξης του Santa Coloma de Gramenet.

Αστυνομικά βαν επιχείρησαν μάταια να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης.

Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες, που εδώ και πολύ καιρό αποτελούν το σήμα κατατεθέν του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας, έχουν εκλείψει αυτή την εβδομάδα με βίαιες αναταραχές και μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Η Βαρκελώνη είχε τη χειρότερη νύχτα της βίας της την Πέμπτη, καθώς οι υποστηρικτές υπέρ της ανεξαρτησίας συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις δεξιές ομάδες σε αψιμαχίες που κράτησαν μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Μετά από μια μεγάλη διαδήλωση, οι διαδηλωτές πολέμησαν την αστυνομία, ρίχνοντας πέτρες και τουλάχιστον μία βόμβα με βενζίνη σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην έδρα της ισπανικής κυβέρνησης στην πόλη. Ένα κατάστημα ενδυμάτων πυρπολήθηκε και μια τράπεζα υπέστη βανδαλισμούς. Δεκάδες προσαγωγές και εννέα συλλήψεις σημειώθηκαν στα επεισόδια.

Ένα πλήθος διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και μετέφερε κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλε φωτιά. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Βαρκελώνης, από τη Δευτέρα και την έναρξη των κινητοποιήσεων, έχουν πυρποληθεί 700 κάδοι απορριμμάτων με τις ζημιές στην πόλη να υπολογίζονται σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Αστυνομικά βαν επιχείρησαν μάταια να απωθήσουν τους διαδηλωτές.Οι αστυνομικοί έχουν καταφύγει στη χρήση δακρυγόνων και λαστιχένιων σφαιρών για να περιορίσουν τα επεισόδια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017. 

Ένας διαδηλωτής υπέρ της ανεξαρτησίας χτυπήθηκε άσχημα από μια ομάδα υποστηρικτών της δεξιάς, ενώ για άλλη μια φορά οι δρόμοι γέμισαν με τη μυρωδιά καμμένων σκουπιδιών. Πολλοί τραυματίες αναφέρθηκαν, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας γνωστοποίησε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης, έπειτα από τις πέντε ημέρες κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, που πολλές φορές σηματοδοτήθηκαν από βίαιες ταραχές. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα είπε σε δημοσιογράφους ότι σχεδιάζει να στείλει ενισχύσεις στη Βαρκελώνη, προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη επιχειρούν εκεί να ξεκουραστούν.

Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τους διαδηλωτές, Ισπανός δικαστής διέταξε σήμερα το κλείσιμο των ιστοσελίδων που συνδέονται με την οργάνωση υπέρ της ανεξαρτησίας Democratic Tsunami, που καθοδηγεί τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στα σημεία των διαδηλώσεων.

Καθώς οι αναταραχές συνέχισαν, η καταλανική τηλεόραση και το κύριο τηλεοπτικό κανάλι της Βαρκελώνης έπαψαν να εκπέμπουν ειδήσεις, όπως και τουλάχιστον μία από τις ηλεκτρονικές εφημερίδες, προς υποστήριξη της γενικής απεργίας.

Επίσης, την Παρασκευή, ο πρώην Καταλανός πρόεδρος Carles Puigdemont, ο οποίος οδήγησε την αποτυχημένη προσπάθεια για ανεξαρτησία πριν από δύο χρόνια, παραδόθηκε σε δικαστικές αρχές στο Βέλγιο, απαντώντας στην επανενεργοποίηση ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα. Η ακρόασή του έχει προγραμματιστεί για τις 29 Οκτωβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης