Ο τελευταίος δικτάτορας της Ουρουγουάης, ο στρατηγός Γκρεγκόριο «Γκόγιο» Άλβαρες, που ανέλαβε την εξουσία έπειτα από πραξικόπημα, πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 91 ετών, λόγω καρδιολογικών προβλημάτων, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Άλβαρες είχε συλληφθεί το 2007 για τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον αντιφρονούντων και δύο χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για την εξαφάνιση 40 ανθρώπων την εποχή που ήταν επικεφαλής του στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προερχόταν από οικογένεια στρατιωτικών και ανέβηκε πολύ γρήγορα στην ιεραρχία, για να γίνει στρατηγός σε ηλικία 45 ετών. Ενεπλάκη στο πραξικόπημα του Ιουνίου του 1973, σε μια εποχή που στην Ουρουγουάη δρούσε το κίνημα Τουπαμάρος, μέλος του οποίου υπήρξε και ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Χοσέ Μουχίκα.

Ως επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Άλβαρες θεωρήθηκε υπεύθυνος για τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις των αντιφρονούντων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κόνδωρ». Ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 1981 και τα επόμενα χρόνια σημαδεύτηκαν από εντάσεις στους κόλπους του στρατού ενώ κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις που είχαν ως στόχο την παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς.

Προτίμησε μάλιστα να παραιτηθεί παρά να παραδώσει τη σκυτάλη στον Χούλιο Μαρία Σαγκουινέτι, τον ηγέτη του κόμματος Colorado που είχε κερδίσει τις ελεύθερες εκλογές τον Νοέμβριο του 1984. Εγκατέλειψε την εξουσία στις 12 Φεβρουαρίου 1985, δύο εβδομάδες πριν αναλάβει την προεδρία ο Σαγκουινέτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης