Ο υπουργός Παιδείας της Σερβίας Μπράνκο Ρούζιτς δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter επιστολή προς την πρωθυπουργό Ana Brnabić, με την οποία υποβάλλει την παραίτησή του.

«Η παραίτηση είναι μια προσωπική, αλλά και πολιτική πράξη, στις ανεπτυγμένες δημοκρατικές κοινωνίες και στην περιοχή μας, πολύ συχνά ένδειξη αδυναμίας», δήλωσε ο Ρούζιτς σε επιστολή του προς την πρωθυπουργό Ana Brnabić.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, ο Ρούζιτς ανέφερε ότι στο τέλος του τριήμερου εθνικού πένθους, ως υπεύθυνος και καλοσυνάτος άνθρωπος, σύμφωνα με το άρθρο 23 του νόμου περί κυβέρνησης, υποβάλλει την αμετάκλητη παραίτησή του από το θέση υπουργού Παιδείας και ότι, όπως ανέφερε, αυτή είναι η μόνη λογική και τιμητική απόφαση υπό αυτές τις συνθήκες. 

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει το γεγονός ότι προσφέρθηκε να παραιτηθεί την ημέρα που σημειώθηκε η τραγωδία στο δημοτικό σχολείο «Βλάντισλαβ Ρίμπνικαρ» στο Βελιγράδι.

“Η παραίτηση είναι μια προσωπική, αλλά και πολιτική πράξη, στις ανεπτυγμένες δημοκρατικές κοινωνίες και στην περιοχή μας, πολύ συχνά ένδειξη αδυναμίας. Αφήστε το κοινό να κρίνει”, είπε ο Ρούζιτς.

Ο Ρούζιτς δήλωσε ότι υπό το πρίσμα της τραγωδίας που έπληξε τη χώρα και τους πολίτες της στο δημοτικό σχολείο “Vladislav Ribnikar”,  θέλει να εκφράσει για άλλη μια φορά τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων με ανείπωτο πόνο, τα αγγελούδια αναπαύονται εν ειρήνη και ο Θεός να μας έχει καλά για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

«Δραματικές εικόνες γεγονότων από το σχολείο, δάκρυα που χύνονται όταν εκφράζω τα συλλυπητήρια στους απαρηγόρητους γονείς των τραυματισμένων παιδιών, θα κουβαλάω ως σφραγίδα στην ψυχή μου για το υπόλοιπο της ζωής μου», είπε ο Ρούζιτς.

Ο Ρούζιτς είπε ότι ένιωθε ηθική και επαγγελματική υποχρέωση να ευχαριστήσει ειλικρινά όλους στο εκπαιδευτικό σύστημα – διδακτικό και εξωσχολικό προσωπικό, διευθυντές, φοιτητές, πρυτάνεις, κοσμήτορες, προϊσταμένους σχολικών διοικήσεων, ψυχολόγους, γραμματείς, βοηθούς υπουργούς, συμβούλους, υπαλλήλους του Υπουργείου , σε μια πολύ γόνιμη συνεργασία.

«Επίσης, εκφράζω συλλογική ευγνωμοσύνη σε εσάς προσωπικά και σε όλους τους συναδέλφους στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας, καθώς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μακροχρόνια συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη στον αγώνα για μια καλύτερη και πιο επιτυχημένη Σερβία», είπε ο Ρούζιτς.

Εξέφρασε την ελπίδα όλοι οι πολίτες που αγαπούν τη δικαιοσύνη, αλλά και οι πολιτικοί αντίπαλοι, να αισθανθούν την ανάγκη να είμαστε ενωμένοι ως κοινωνία στον πόνο, τη θλίψη και τον αγώνα, για το καλό να νικήσει το κακό και η δικαιοσύνη να νικήσει την αδικία. 

“Η Σερβία χρειάζεται σοφία, ψυχραιμία, αγάπη και ενσυναίσθηση, σε καμία περίπτωση να υποκινεί συγκρούσεις και να εμπλέκει τον μηχανισμό των μέσων ενημέρωσης για αυτές τις ανάγκες, ανεξάρτητα από την πλευρά που προέρχονται. Η Σερβία είναι μία και μοναδική, δεν έχουμε εναλλακτικό κράτος, και αυτό είναι γιατί πρέπει να το διατηρήσουμε, να το χτίσουμε και να το προστατέψουμε σε αυτές τις θλιβερές στιγμές», είπε ο Ρούζιτς.

Τόνισε ότι προσωπικά, στο Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, θα συνεχίσει να αγωνίζεται ακόμη πιο αποφασιστικά, με καθαρό πρόσωπο και με αγάπη για μια ανεπτυγμένη, εθνικά περήφανη, κοινωνικά δίκαιη, διεθνώς σεβαστή Σερβία, με ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Ρούζιτς κατέχει τη θέση του Υπουργού Παιδείας από τον Οκτώβριο του 2020. Πριν από αυτό, το 2013 και το 2014, στην κυβέρνηση του Ivica Dačić, κατείχε τη θέση του υπουργού χωρίς χαρτοφυλάκιο, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και από το 2017 έως το 2020, ήταν υπουργός κρατικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης στην πρώτη υπουργικό συμβούλιο της Ana Brnabić.

Είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας.

 

Πηγή: rts.rs

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης