Η επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Νορβηγίας Γιένε Κρίστιανσεν -η οποία είχε επικριθεί έντονα διότι δεν ερμήνευσε σωστά τις ενδείξεις ότι ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ετοιμαζόταν να διαπράξει το μακελειό του περασμένου Ιουλίου στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια- παραιτήθηκε αργά χθες, αφού απαντώντας στις ερωτήσεις μιας επιτροπής της Βουλής φέρεται να αποκάλυψε ότι η χώρα έχει εγκατεστημένους μυστικούς πράκτορες στο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η Κρίστιανσεν, επικεφαλής της σημαντικότερης υπηρεσίας ασφαλείας της Νορβηγίας (Politiets sikkerhetstjeneste, PST), δεν αποκάλυψε γιατί έχουν σταλεί πράκτορες στο Πακιστάν και πού επιχειρούν. Η Νορβηγία, στενή σύμμαχος των Η.Π.Α., διαθέτει εκατοντάδες στρατιώτες που δρουν στις τάξεις της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), υπό τη διοίκηση του NATO.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επικεφαλής της PST Γιένε Κρίστιανσεν πληροφόρησε την υπουργό Δικαιοσύνης (Γκρέτε Φαρέμο) ότι θα παραιτηθεί από τη θέση της» ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του. «Ο λόγος είναι η πιθανή παραβίαση του απορρήτου με την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών».

Σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ακρόασης στο Κοινοβούλιο, η Κρίστιανσεν έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Νορβηγία θα έπρεπε να διατηρεί επαφές με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Πακιστάν.

Είπε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού -η λεγόμενη υπηρεσία E- ήδη δρα, από κοινού με τη δική της υπηρεσία, στο Πακιστάν. «Η υπηρεσία E έχει τους απεσταλμένους της σε αυτές τις χώρες και έτσι συνεργαζόμαστε με την υπηρεσία E σχετικά με αυτή τη χώρα» είπε αναφερόμενη στο Πακιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε, δε, ότι η PST συνεργάζεται με τις ομόλογές της υπηρεσίες σε περίπου 60 χώρες, ιδιαίτερα στενά με αυτές «στις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, αλλά και ειδικά με τις Η.Π.Α., στην Αγγλία και στη Γερμανία». Η νορβηγική εφημερίδα «VG» ανέφερε στον ιστότοπό της ότι αυτή η αναφορά της Κρίστιανσεν σχετικά με το Πακιστάν είναι ο λόγος που παραιτήθηκε.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι η πληροφορία της εφημερίδας είναι ακριβής.

Η Κρίστιανσεν είχε ήδη προκαλέσει σάλο όταν είχε δηλώσει πως η υπηρεσία της δεν θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα για να αποτρέψει τις επιθέσεις του ακροδεξιού ισλαμοφοβικού Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος διέπραξε τη χειρότερη μαζική σφαγή στο έδαφος της Νορβηγίας μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Ούτε ακόμα η Στάζι της Γερμανίας δεν θα κατάφερνε να απομονώσει και να συλλάβει το άτομο αυτό» είχε πει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK τρεις ημέρες μετά τη διπλή επίθεση του Μπρέιβικ. «Θα έπρεπε να έχουμε ένα τσιπ μέσα στο κεφάλι κάθε Νορβηγού, για να διαβάζουμε όλες του τις σκέψεις» είχε προσθέσει.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης