Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε ότι παρατείνει για άλλον έναν μήνα την αναστολή των αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον των ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), την οποία είχε διατάξει την 10η Μαρτίου.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στην επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας, προκειμένου να τερματιστεί η πιο μακρόχρονη ένοπλη σύρραξη στη Λατινική Αμερική, που διαρκεί πλέον 50 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σάντος είπε πως έλαβε την απόφαση να παραταθεί η αναστολή των αεροπορικών επιδρομών, διότι οι FARC τηρούν την κατάπαυση του πυρός την οποία είχαν κηρύξει μονομερώς πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες.

«Οι πληροφορίες που μου διαβίβασαν το υπουργείο Αμύνης και ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού καταδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, οι FARC διατήρησαν και εφάρμοσαν την μονομερή εκεχειρία», ανέφερε ο Σάντος μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο στην Μπογοτά.

«Για αυτόν τον λόγο αποφάσισα να παρατείνω την αναστολή των βομβαρδισμών για άλλον έναν μήνα, και θα τη συνεχίσω στο μέλλον εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κολομβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάρτιο, ο Σάντος είχε χαρακτηρίσει την απόφασή του αυτή ως μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση, καθώς συνεχίζονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, ανάμεσα σε μια αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του κι ένα κλιμάκιο των FARC.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές διεξάγονται εδώ και σχεδόν δυόμισι χρόνια.

Οι αντάρτες κήρυξαν μονομερώς κατάπαυση του πυρός την 18η Δεκεμβρίου.

«Ελπίζουμε ότι έτσι πλησιάζουμε λίγο περισσότερο στην ειρήνη», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Κολομβίας, ο οποίος είχε αρνηθεί το προηγούμενο διάστημα να συναινέσει, όπως ζητούσαν επίμονα οι αντάρτες, στην κήρυξη εκεχειρίας.

Ωστόσο, έλαβε την απόφαση να ανασταλούν οι βομβαρδισμοί στις αρχές Μαρτίου, παραδεχόμενος ότι οι FARC «τηρούν την δέσμευσή τους» περί κατάπαυσης του πυρός. Διεμήνυσε ακόμη ότι η κατάσταση θα επανεξετάζεται κάθε μήνα.

Ο πόλεμος στην Κολομβία, ο οποίος συνεχίζεται από τη δεκαετία του 1960, έχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 220.000 ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει πάνω από 5 εκατομμύρια ακόμη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι διαπραγματευτές που συμμετέχουν στις συνομιλίες στην Κούβα έχουν καταλήξει σε συμφωνίες επί διαφόρων επιμέρους ζητημάτων, όπως η αγροτική μεταρρύθμιση, η συμμετοχή των ανταρτών στην πολιτική ή η καταπολέμηση της εμπορίας των ναρκωτικών.

Την τρέχουσα περίοδο, συζητούν ακανθώδη ζητήματα όπως είναι ο αφοπλισμός των ανταρτών και οι αποζημιώσεις στα θύματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης