Σε αναγέννηση, στη Σαγκάη, μιας εγκαταλελειμμένης ακροποταμιάς προχώρησε μέσα σε 24 μήνες το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARK Architects. Πλέον, η συνοικία Minhang διατίθεται για εμπορικές, τεχνολογικές και άλλες χρήσεις, με συνδετικό κρίκο το καινούργιο αστικό πάρκο που γεφυρώνει τις δύο όχθες του ποταμού. Στο πλαίσιο της αναγέννησης της ακροποταμιάς, το αρχιτεκτονικό γραφείο δημιούργησε έναν πεζόδρομο αναψυχής σαν λωρίδα μήκους 750 μέτρων.

Η ομάδα των αρχιτεκτόνων επιζήτησε να γεννήσει μια αίσθηση χώρου που διευκολύνει τις συνδέσεις μεταξύ των πεζών και προωθεί ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης. Στον σχεδιασμό, το επαναλαμβανόμενο μοτίβο είναι ένα μόνον κύτταρο διατόμου (μονοκυτταρικά φύκια, με ποικιλία όμορφων μορφών, τα οποία καθαρίζουν με φυσικό τρόπο το νερό). Η ομάδα μετέτρεψε, αφαιρετικά, τη μορφή του διατόμου σε δυσδιάστατα και τρισδιάστατα αντικείμενα που ζωντανεύουν την ακροποταμιά και αφηγούνται την ιστορία της αναγέννησης του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιασμός της νέας ακροποταμιάς από το SPARK Architects περιλαμβάνει λωρίδες πράσινου για περίπατο, τζόκινγκ και ποδήλατο τις οποίες συνδέουν τρεις πεζογέφυρες και ο πεζόδρομος λειτουργεί ως το συνδετικό στοιχείο μεταξύ κατοικιών και επιχειρήσεων. Το τοπίο σχεδιάστηκε με διαμόρφωση τεσσάρων διακριτών ζωνών που αυξάνουν τη θέα και επιτρέπουν για πρώτη φορά πρόσβαση στον ποταμό· οι ζώνες στεγάζουν καινοτόμους θύλακες δραστηριοτήτων, με γκαζόν, καφέ, πάρκο αθλοπαιδιών και πλατεία για εκδηλώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης