«Αν το θέλει ο Αλλάχ θα ακουστεί το εζάνι (κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή) κι όχι η καμπάνα», σημείωσε ο ηγέτης των εθνικιστών και κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτελί, υπεραμυνόμενος της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία είναι τέμενος, σύμβολο της κατάκτησης από τον τουρκικό μουσουλμανικό λαό. Πρόκειται για αλήθεια που δεν αλλάζει και πρέπει όλοι να αντιληφθούν. Με το θέλημα του Αλλάχ, το εζάνι θα ακουστεί από τους μιναρέδες της Αγίας Σοφίας και όχι ο ήχος της καμπάνας», είπε ο ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) της Τουρκίας, σχολιάζοντας το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμ. Ενώ, σ’ ένα νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας προειδοποίησε ότι η ηγεσία της χωρας μας «θα πέσει θύμα των απειλών» που εξαπολύει κατά της Τουρκίας. «Οι ελληνικές Αρχές είτε δεν καταλαβαίνουν ότι θα είναι οι ίδιοι θύματα των απειλών τους είτε τυφλώθηκαν από το μίσος και την οργή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ο Μπαχτσελί χαρακτήρισε «δειλή πρόκληση» τις δηλώσεις του Νίκου Παναγιωτόπουλου περί στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία, και υποστήριξε πως «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί κανείς να την απειλεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, να μάθουν όλοι καλά τα όριά τους. Ας μην ξεχνούν αυτοί που βγάζουν με καμάρι τις ξιφολόγχες του πολέμου ότι το τουρκικό έθνος ήταν πάντα νικηφόρο και ηρωικό».

Στο ΣτΕ Τουρκίας η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Να σημειωθεί ότι την τύχη της Αγίας Σοφίας καλείται να αποφασίσει στις 2 Ιουλίου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας, εξετάζοντας το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε το σύμβολο του χριστιανισμού σε μουσείο το 1934.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικείμενο της συζήτησης του 10ου τμήματος του τουρκικού ΣτΕ θα είναι η ανάκληση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου του 1934, με την οποία η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τέμενος σε μουσείο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης