Πακιστάν: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε η πρώτη απογραφή του πληθυσμού από το 1998

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017, 13:52
Πακιστάν: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε η πρώτη απογραφή του πληθυσμού από το 1998
Το Πακιστάν ξεκίνησε σήμερα την πρώτη απογραφή του πληθυσμού του εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, μια γιγάντια άσκηση με βαθιές πολιτικές επιπτώσεις, που διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από δεκάδες χιλιάδες απογραφείς, στρατιωτικούς και πολίτες.

«Είναι μια δύσκολη διαδικασία, όμως είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Ναντίμ Έχσαν, ένας δάσκαλος που φορά κίτρινο γιλέκο με ένα κίτρινο ταμπελάκι που γράφει «απογραφή 2017» και ο οποίος έχει αναλάβει την απογραφή του πληθυσμού στη συνοικία που μένει στην Πεσάβαρ, με τη συνοδεία τριών στρατιωτών και τεσσάρων αστυνομικών. «Ανησυχούσαμε για την ασφάλεια, όμως η κυβέρνηση μάς καθησύχασε» πρόσθεσε, σημειώνοντας με κιμωλία τις πόρτες των σπιτιών από τα οποία έχει ήδη περάσει.

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι συμμετέχουν στην επιχείρηση της απογραφής, εκ των οποίων οι 84.000 είναι πολίτες, στην πλειονότητά τους δάσκαλοι και τοπικοί αξιωματούχοι, και 44.000 στρατιωτικοί.
Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο στοίχημα για τη χώρα που δεν διαθέτει αρκετή επιμελητειακή εμπειρία.Η επίσημη καταγραφή των μεγάλων δημογραφικών αλλαγών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες, στην κατανομή των εδρών στην Εθνοσυνέλευση και στη διανομή των ομοσπονδιακών πόρων. Ένα μεγάλο διακύβευμα ένα χρόνο πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Το 1998 το Πακιστάν είχε επισήμως 134,7 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είναι η έκτη πιο πολυπληθής χώρα του κόσμου και πλέον εκτιμάται ότι οι κάτοικοί της φτάνουν τα 200 εκατομμύρια.
Η απογραφή θα επιτρέψει να γίνει γνωστός ο αριθμός των μελών περιθωριοποιημένων μειονοτήτων, όπως οι χριστιανοί και οι ινδουιστές, καθώς και αυτός των διεμφυλικών ατόμων, που θα καταγραφούν για πρώτη φορά.

Ο πακιστανικός στρατός έχει κινητοποιήσει 200.000 άνδρες για την απογραφή, η οποία θα διαρκέσει ως τα τέλη Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017, 13:52