Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο – ανάμεσά τους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν – θα συμμετάσχουν σήμερα στην Ιερουσαλήμ στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό και θα παρουσιάσουν κοινό μέτωπο ενάντια στον αντισημιτισμό.

Χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας περιπολούν την Ιερουσαλήμ για την προστασία της μεγαλύτερης πολιτικής συγκέντρωσης στην ιστορία του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ηγέτες των τότε συμμαχικών χωρών – ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία -αλλά και της Γερμανίας θα εκφωνήσουν ομιλίες από το μνημείο Γιαντ Βασέμ της Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας όπου βρίσκεται το ναζιστικό στρατόπεδο, επέλεξε να μη μεταβεί στο Ισραήλ, διότι δεν του ζήτησαν να εκφωνήσει ομιλία. Η Πολωνία θα πραγματοποιήσει άλλες εκδηλώσεις στις 27 Ιανουαρίου στο Άουσβιτς.

Την ίδια ώρα τεταμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ της Πολωνίας και της Ρωσίας, αφού πρόσφατα ο Πούτιν κατηγόρησε τη Βαρσοβία για συνεργασία με τον Χίτλερ και για αντισημιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βαρσοβία φοβάται ότι ο Πούτιν, ο οποίος πρόκειται να εκφωνήσει δύο ομιλίες, θα την κατηγορήσει και πάλι για αντισημιτισμό και ότι θα πλέξει εκ νέου το εγκώμιο της Σοβιετικής Ένωσης για τον ρόλο της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν «θα μιλήσει για την κρίσιμης σημασίας συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στη νίκη ενάντια στους ναζί, θα καταγγείλει τις απαράδεκτες απόπειρες παραποίησης της Ιστορίας και θα υπογραμμίσει τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα εγκαινιάσει σήμερα στην Ιερουσαλήμ ένα μνημείο για τα θύματα της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί που διήρκεσε από το 1941 έως το 1943 και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, φονεύθηκαν στο Άουσβιτς- Μπίρκεναου. Συνολικά έξι εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Οι ομιλίες στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να επικεντρωθούν στη φρίκη του Ολοκαυτώματος καθώς και στην πρόσφατη άνοδο του αντισημιτισμού και των επιθέσεων εναντίον των Εβραίων παγκοσμίως.

Έρευνα που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο σε παγκόσμιο επίπεδο από την αμερικανική Anti-Defamation League βρήκε ότι συνολικά έχει αυξηθεί το αντισημιτικό αίσθημα, κυρίως στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιστεύει ότι οι Εβραίοι μιλούν πολύ για το Ολοκαύτωμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης