«Παγώνει» προσωρινά η συμφωνία εξαγοράς του Twitter, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ίλον Μασκ σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η συμφωνία αναστέλλεται προσωρινά εν αναμονή στοιχείων που θα υποστηρίζουν τον υπολογισμό ότι οι ψευδείς λογαριασμοί αντιπροσωπεύουν πράγματι λιγότερο από το 5% των χρηστών. Στον απόηχο της ανάρτησής του, η μετοχή του Twitter έπεσε 20% και ταυτόχρονα ενισχύθηκε η Tesla κατά 5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ο Μασκ καθυστερούσε να ανακοινώσει επίσημα την εξαγορά ποσοστού της πλατφόρμας στις αρχές Απριλίου.

Όπως ανέφερε η Washington Post, ο Μασκ αποκάλυψε την αγορά μετοχικού πακέτου 9,2% του Twitter στην αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) στις 4 Απριλίου, με καθυστέρηση τουλάχιστον δέκα ημερών, ενώ είχε ξεπεραστεί το ποσοστό εξαγοράς μετοχικού πακέτου 5%, που είναι το όριο για την υποχρεωτική δημοσιοποίηση της αγοράς μετοχών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ένας επενδυτής που έχει στην κατοχή του ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των μετοχών μιας εταιρείας πρέπει να συμπληρώσει ένα έντυπο και να το καταθέσει στη SEC εντός δέκα ημερών. Η κίνηση αυτή έχει τον χαρακτήρα έγκαιρης προειδοποίησης των υπόλοιπων μετόχων ότι ένας μεγάλος επενδυτής μπορεί να επιδιώξει να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας.

Η SEC αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της Tesla Inc δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού που του απηύθυνε το Reuters.

Πέρα από την καθυστέρηση, η κατάθεση σχετικών εγγράφων που έκανε ο Μασκ στις 4 Απριλίου χαρακτηρίζει το μετοχικό μερίδιο του ως παθητικό. Με την κίνησή του αυτή δήλωνε προς την αρμόδια επιτροπή ότι δεν σχεδίαζε να εξαγοράσει το Twitter ούτε να επηρεάσει τη διοίκηση ή τη λειτουργία του ως επιχείρησης.

Ωστόσο, την επόμενη ημέρα τού προσφέρθηκε μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Twitter Inc, ενώ περίπου δύο εβδομάδες αργότερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έκλεισε μια συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (41,84 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την εξαγορά της αναφερόμενης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μασκ έχει ένα μακρύ ιστορικό αψιμαχιών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Πρόσφατα ένας Αμερικανός δικαστής τον επέπληξε επειδή προσπάθησε να υπεκφύγει από έναν διακανονισμό με την ίδια επιτροπή, με τη SEC να απαιτεί την εποπτεία από την ίδια των αναρτήσεων του Μασκ σχετικά με την Tesla στο Twitter.

Τον Απρίλιο, η συνδρομητική έκδοση για την τεχνολογία «Τhe Information» ανέφερε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διερευνά το αν ο Μασκ παραβίασε νόμο που απαιτεί από τις εταιρείες, αλλά και τους επενδυτές, να αναφέρουν συγκεκριμένες εξαγορές μεγάλων μετοχικών πακέτων στις αρμόδιες αρχές κατά των μονοπωλίων της αγοράς στις ΗΠΑ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης