Ξεκάθαρη αρνητική θέση εναντίον της όποιας σκέψης των Τούρκων για επιχείρηση χερσαίας εισβολής στη Συρία, παίρνουν οι ΗΠΑ, που απευθύνουν μάλιστα αυστηρή προειδοποίηση δια στόματος του υπουργού Άμυνας τους Λόιντ Όστιν, προς τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στη Βόρεια Συρία.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, τη «σθεναρή αντίθεσή του» σε μια νέα Τουρκική χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Συρία, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή των συνόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του Πενταγώνου, ενώ σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Όστιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα  οι Αμερικανός υπουργός Άμυνας, εξέφρασε ανησυχία για την κλιμακούμενη δράση των Τούρκων στη βόρεια Συρία. Στάθηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Κάποιες από τις συγκεκριμένες αεροπορικές επιδρομές απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, που συνεργάζεται με τοπικούς εταίρους στη Συρία για να νικηθεί το ΙΚ» (σ.σ. πρόκειται για την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την εξέλιξη της τηλεφωνικής συνομιλίας ο  Λόιντ Όστιν, επέμεινε προς τον Τούρκο ομόλογό του, ότι θα ήταν προτιμότερο να προτιμηθεί η «άμεση αποκλιμάκωση» και πρόσθεσε πως «συμμερίζεται τη σθεναρή εναντίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» στο ενδεχόμενο να αρχίσει νέα χερσαία επιχείρησης ευρείας κλίμακας του στρατού της Τουρκίας στη Συρία.

Η κάθετη εναντίωση των ΗΠΑ στις προθέσεις των Τούρκων για εισβολή στην βόρεια Συρία, αποτελεί μια ηχηρή απάντηση στις όποιες προσδοκίες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αυξήσει τη δημοτικότητά του στον απλό λαό της γείτονος χώρας. Με απλά λόγια ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται «αίμα» για να στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία γι’ αυτό και επενδύει σε μια πολεμοκαπηλική επεκτατική πολιτική.

Ανάλογη στάση τηρεί και η Ρωσία προειδοποιώντας ξανά την Τουρκία

Ανάλογη, ωστόσο, είναι και η στάση που τηρεί η Ρωσία έναντι των Τουρκικών πολεμικών προθέσεων, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από όσα ειπώθηκαν διά στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.

Η Ρωσίδα διπλωμάτης επανέλαβε χθες Τετάρτη (30/11) ότι μια νέα τουρκική χερσαία στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο έδαφος της Συρίας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή και κάλεσε σε συντονισμό κινήσεων τόσο την  Άγκυρα όσο  και τη Δαμασκό, για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Η Μαρία Ζαχάροβα, ξεκαθάρισε ότι «η Μόσχα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Σύρους και τους Τούρκους εταίρους για την αποτροπή της όξυνσης στο βορρά της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας εκτιμώντας πως «μια νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της έτσι κι αλλιώς δύσκολης κατάστασης στην περιοχή αυτή της Συρίας, θα επιδρούσε αρνητικά στην κατάσταση στην περιοχή συνολικά». Παράλληλα η κ. Ζαχάροβα επέμεινε πως «στον σκοπό της κατοχύρωσης της ασφάλειας στην παραμεθόρια ζώνη συνίσταται η αποκατάσταση του συντονισμού μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού».

Η Μαρία Ζαχάροβα υπενθύμισε κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση δημοσιογράφων των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και των ανταποκριτών ξένου Τύπου ότι: «Με σκοπό να αποτραπεί η κλιμάκωση πραγματοποιήθηκαν επαφές σε διυπουργικό επίπεδο, -μεταξύ άλλων- στο πλαίσιο των εργασιών της διαδικασίας της Αστάνα, κατά τη 19η σύνοδο εκπροσώπων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην πρωτεύουσα του Καζακστάν στις 22 και 23 Νοεμβρίου».

Στο ανακοινωθέν της τριμερούς συνεδρίασης αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι, «η επίτευξη μόνιμης ασφάλειας και σταθερότητας στη βορειοανατολική Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση της διατήρησης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας αυτής», επισήμανε η εκπρόσωπος της Ρωσίας.

«Καταβάλλονται προσπάθειες, για την ενθάρρυνση του διαλόγου των κουρδικών αυτοδιοικήσεων και της κυβέρνησης της Συρίας, έτσι ώστε να επιστραφούν οι πέραν του Ευφράτη περιοχές στον κοινό χώρο του συριακού κράτους», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Στη συγκεκριμένη διαδικασία η Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε ως «βασικό εμπόδιο τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές διαθέσεις ορισμένων ηγετών των Κούρδων της Συρίας, εφαρμόζουν ανοιχτά τη γραμμή της αποκοπής από τη Δαμασκό αυτών των προσωρινά μη ελεγχόμενων από την κυβέρνηση της Συρίας εδαφών, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους».

Στο φινάλε της ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, πρόσθεσε: «Το έχουμε πει επανειλημμένα. Στις επαφές μας με τους εκπροσώπους των Κούρδων με συνέπεια ακολουθούμε τη σκέψη ότι είναι αντιπαραγωγικό και όχι προνοητικό να ποντάρεις στη συμμαχία με την Ουάσιγκτον αντί να διαμορφώνεις φυσιολογική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση της Συρίας. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης