Ο πρώην πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, εμβληματική μορφή της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι εγκαταλείπει τη θέση του στη Γερουσία, καθώς κινδυνεύει από την πανδημία του κορωνοϊού, μετέδωσαν ΜΜΕ της χώρας.

«Φεύγω επειδή η πανδημία με πετάει έξω. Το να είσαι γερουσιαστής σημαίνει να μιλάς με κόσμο και να πηγαίνεις παντού. Απειλούμαι απ’ όλες τις πλευρές: από τη μεγάλη μου ηλικία, από τη χρόνια ανοσολογική ασθένεια από την οποία πάσχω», εξήγησε ο 85χρονος άλλοτε αντάρτης στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει μια χρονική στιγμή στη ζωή που πρέπει να φεύγεις», συνόψισε ο Μουχίκα, προσθέτοντας πως με την αποχώρησή του τουλάχιστον «θα δοθεί μια ευκαιρία» σε πολιτικούς από «νεότερες γενιές» να αναδειχθούν.

Την περίοδο που βρισκόταν στην προεδρία (2010-2015), ο πρώην Τουπαμάρο απέκτησε παγκόσμια φήμη μαζί με το προσωνύμιο «ο πιο φτωχός πρόεδρος του κόσμου», αφού αποφάσισε περί το 90% των αποδοχών του να δωρίζεται σε πρόγραμμα κοινωνικής στέγης και ουδέποτε μετακόμισε στην προεδρία από τη σπαρτιάτικη φάρμα του, σε προάστιο του Μοντεβιδέο.

Συνέχισε να μετακινείται με το παμπάλαιο αυτοκίνητό του και να παίρνει κόσμο που έκανε οτοστόπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «φιλόσοφος πρόεδρος», αποφθέγματα του οποίου κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, είχε ήδη αποχωρήσει από τη Γερουσία το 2018, όμως επέστρεψε στο σώμα την επόμενη χρονιά, πάντα με τα χρώματα της συμμαχίας του Ευρέος Μετώπου.

Ο Χούλιο Μαρία Σανγκινέτι, πρόεδρος δύο φορές, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, επίσης παραιτήθηκε από τη Γερουσία. Ο Σανγκινέτι, που είναι έναν χρόνο μικρότερος από τον Μουχίκα, διαβεβαίωσε πως σχεδίαζε να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτικό ήδη πριν από τις εκλογές του 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης