Δεκατρία χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο, ένας γυάλινος πύργος υψώθηκε στο «σημείο μηδέν», εκεί όπου κάποτε δέσποζαν οι Δίδυμοι Πύργοι και έχασαν τη ζωή τους 2.700 άνθρωποι. Ο λόγος για το One World Trade Center, το νέο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου το οποίο άνοιξε το πρωί της Δευτέρας τις πύλες του για το κοινό και δέχτηκε τους πρώτους του ένοικους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το One World Trade Center έχει ύψος 540 μέτρα και εκτείνεται σε 104 ορόφους. Το κόστος κατασκευής του αγγίζει τα τέσσερα δις δολάριαΟ επιβλητικός πύργος, που στοχεύει να αποτελέσει ένα νέο ορόσημο για την πόλη της Νέας Υόρκης και τις Ηνωμένες Πολιτείες εν γένει, έχει ύψος 540 μέτρα και είναι το υψηλότερο κτήριο στην Αμερική, Εκτείνεται σε 104 ορόφους με το κόστος κατασκευής του να αγγίζει τα τέσσερα δις δολάρια.

Το νέο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου έρχεται να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας στους αμερικανούς πολίτες, και να βοηθήσει να «σβήσουν» τα μαύρα συναισθήματα που προκαλεί η ανάμνηση του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου. Έχει χαρακτηριστεί «το πλέον ασφαλές κτήριο για γραφεία σε ολόκληρη την Αμερική» ενώ το μπετόν της κατασκευής του είναι ενισχυμένο με ατσάλι.

Εικόνες από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου ουρανοξύστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα, ο εκδοτικός κολοσσός Condé Nast θα είναι ο πρώτος ένοικος του κτηρίου, καθώς από τον 20ο, μέχρι και τον 44ο όροφο, θα στεγαστεί το νέο παγκόσμιο αρχηγείο του περιοδικού. Περισσότεροι από 3.000 δημοσιογράφοι και διαφημιστές, οι οποίοι εργάζονται για περιοδικά όπως ο «New Yorker», η «Vogue» και το «Vanity Fair», αφήνουν πίσω τους την Times Square και μετακομίζουν στο πανύψηλο κτήριο. 

Το κέντρο εμπορίου, που αποκαλείται και «Πύργος της Ελευθερίας» έρχεται να συμπληρώσει το κενό στον ουρανό του Μανχάταν καθώς αποτελεί πλέον το υψηλότερο κτήριο στις ΗΠΑ.

«Το περιμέναμε καιρό και ανυπομονούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας για το άνοιγμα των πυλών. Σημειώνεται ότι ήδη είναι νοικιασμένο το 60% του εμβαδού του, με την Αρχή Γενικών Υπηρεσιών της κυβέρνησης να έχει ενοικιάσει ένα μεγάλο μέρος του χώρου.

Time Lapse της κατασκευής του One World Trade Center

«Η κορυφογραμμή της πόλης της Νέας Υόρκης είναι και πάλι πλήρης», τόνισε ο Πάτρικ Φόγιε, γενικός διευθυντής της Αρχής του Λιμανιού, στης οποίας τη δικαιοδοσία βρίσκεται ο ουρανοξύστης.

Ο υπεύθυνος των μεταλλουργών, που εργάστηκε για την ανέγερση του κτηρίου, δήλωσε: «Όπως όλοι οι άλλοι, παρατηρώ κι εγώ τον ουρανοξύστη, έκπληκτος. Αυτό το κτήριο θα είναι σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης».

Περιήγηση στο νέο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου

Σημειώνεται ότι τα εγκαίνια του κτηρίου ήταν αρχικά να γίνουν το 2006, όμως «πάγωσαν» λόγω κωλυσιεργίας και πολιτικών ερίδων.

Σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει σημείο παρατήρησης από την κορυφή του κτηρίου.

Περίπου 170 υπάλληλοι της Conde Nast’s θα έχουν μετακομίσει στο One World Trade Center μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, «καταλαμβάνοντας» πέντε ορόφους, ενώ συνολικά 3.400 υπάλληλοι θα έχουν μετεγκατασταθεί εκεί μέχρι τις αρχές του 2015.

Το παγκόσμιο κέντρο εμπορίου στήθηκε στο κέντρο του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο κάποτε δέσποζαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 τα επιβλητικά κτήρια κατέρρευσαν μετά από τη συντριβή δύο αεροσκαφών πάνω τους. Στο σημείο έχασαν τη ζωή τους περίπου 2.700 άνθρωποι.

Βορειοανατολικά του One World Trade Center στεγάζεται το Μνημείο και το Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Ανοικοδομείται ελληνορθόδοξος ναός στο World Trade Center
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014, 02:02

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης