Ο ήχος των πυροβολισμών σταμάτησε τα μεσάνυχτα στην πόλη Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας μετά την εντολή που έδωσε στα στρατεύματα της χώρας του ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, στο πλαίσιο της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ποροσένκο δήλωσε ότι η περιοχή γύρω από το Ντεμπαλτσέβε συνέχιζε να βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού», όπου λίγες μόλις ώρες προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία οι μάχες μαίνονταν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «εάν η Ουκρανία δεχτεί χαστούκι μία φορά, δεν πρόκειται να γυρίσει και το άλλο μάγουλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθήμενος δίπλα από τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου του στρατού, στρατηγό Βίκτορ Μουζένκο, ο Ποροσένκο πρόσθεσε: «εύχομαι ειλικρινά ότι η τελευταία ευκαιρία για την έναρξη μιας μακράς και δύσκολης ειρηνευτικής διαδικασίας για πολιτική διευθέτηση που δεν θα πάει χαμένη».

«Ως πρώτο βήμα δίνω τώρα την εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός στις 00:00 της 15ης Φεβρουαρίου».

Ο εκπρόσωπος του στρατού, Βλάντισλαβ Σελεζινόφ, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας συμμορφώθηκαν άμεσα με την εντολή του προέδρου και ότι τα βαρέα όπλα σίγησαν στο Ντόνετσκ και άλλες περιοχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία για εκεχειρία προβλέπει τη δημιουργία μιας ουδέτερης «νεκρής ζώνης» και την απόσυρση των βαρέων όπλων που ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων τους τελευταίους 10 μήνες.

Λίγα λεπτά προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ακούγονταν στο Ντόνετσκ πυροβολισμοί ανά 5 δευτερόλεπτα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. Στο Άρτεμιβσκ, το οποίο τις τελευταίες δύο ημέρες έχει δεχτεί τουλάχιστον δύο επιθέσεις από πυραύλους, επικράτησε ησυχία μετά τα μεσάνυχτα.

Μέλος των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας, που αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 112: «Είναι ήσυχα. Είναι ήσυχα εδώ και μισή ώρα. Αλλά βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Δεν τους πιστεύουμε. Τις τελευταίες 3 ημέρες μας χτύπησαν σκληρά».

Από την πλευρά του ο Ποροσένκο τόνισε ότι η Ουκρανία ήταν πάντα συνεπής στις διεθνείς της υποχρεώσεις «κάτι που σκοπεύει να αποδείξει και αυτή τη φορά» τηρώντας πιστά τους όρους της εκεχειρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης