Ουκρανία: Σε αμερικανικά δολάρια πληρώθηκαν συνταξιούχοι στο Ντονέτσκ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015, 02:15
Ουκρανία: Σε αμερικανικά δολάρια πληρώθηκαν συνταξιούχοι στο Ντονέτσκ
Σε αμερικανικά δολάρια έλαβαν την Παρασκευή τις συντάξεις τους ορισμένοι συνταξιούχοι στο Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την «υφυπουργό» Οικονομικών της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Οξάνα Ταράν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν συγκεντρωθεί αποθεματικά σε ξένο νόμισμα στα ταμεία της αυτόνομης περιοχής.

«Η βιομηχανία αναπροσανατολίστηκε προς τη Ρωσία. Φυσικά, ρούβλια και δολάρια άρχισαν να ρέουν. Διότι οι συναλλαγές με τη Ρωσία γίνονται σε αυτά τα νομίσματα», ανέφερε η Ταράν.

Το αποθεματικό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ σε δολάρια επιτρέπει στις Αρχές που έχουν συστήσει οι αυτονομιστές «να πληρώσουμε τους μισθούς των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και να καταβάλουμε συντάξεις», πρόσθεσε η ίδια, διευκρινίζοντας πάντως ότι το μέτρο προς το παρόν αφορά μόνον τους απόστρατους.

Ένας άλλος αξιωματούχος των αυτονομιστών, ο Αντρέι Πουργκίν, έδωσε μια εντελώς διαφορετική απάντηση στο ερώτημα γιατί έχουν εισρεύσει «πολλά δολάρια» στα ταμεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

 Όπως είπε, οι Αρχές αποδέχονται την καταβολή διαφόρων εισφορών και φόρων σε δολάρια. Τα ξένα νομίσματα «άρχισαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική τράπεζα ξαι πλέον η τράπεζα άρχισε να τα αξιοποιεί», είπε ο Πουργκίν στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας επίσης πως το μέτρο αυτό είναι προσωρινό.

Περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στο προπύργιο των αυτονομιστών για να πάρουν τις συντάξεις τους, μπροστά στο φακό τηλεοπτικών συνεργείων και φωτορεπόρτερ ξένων ΜΜΕ.

Σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου πάντως η πλειονότητα των συνταξιούχων ζήτησε να πάρει τα χρήματά της σε γρίβνια, το ουκρανικό νόμισμα.

Πέραν του γρίβνια, το ρωσικό ρούβλι είναι ένα νόμισμα το οποίο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις περιοχές οι οποίες ελέγχονται από τους αυτονομιστές αντάρτες.

Το Κίεβο διέκοψε πλήρως τον περασμένο Νοέμβριο κάθε χρηματοδότηση προς τις περιοχές οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων, ενώ οι τράπεζες και τα αυτόματα μηχανήματα τραπεζικών συναλλαγών έχουν κλείσει στα εδάφη των αυτονομιστών ανταρτών.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015, 02:19