Πόλη-φάντασμα θυμίζει το Ντονέτσκ εν αναμονή της σύγκρουσης μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, που έχουν φτάσει σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τη μεγαλούπολη της ανατολικής Ουκρανίας και των ρωσόφωνων αυτονομιστών που δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τον αυτοαποκαλούμενο «πρωθυπουργό» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Μποροντάι, περισσότεροι από 70.000 από τους 900.000 κατοίκους της πόλης την έχουν ήδη εγκαταλείψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή όλα τα τρένα που αναχωρούσαν από την πόλη ήταν υπερπλήρη, όμως αυτό συμβαίνει συχνά, όπως εξήγησε μια υπάλληλος των σιδηροδρόμων. Οι αναχωρήσεις γίνονται με ηρεμία, χωρίς αναταραχή και σκηνές εξόδου, όμως οι ουρές στα ταμεία για την αγορά εισιτηρίων είναι μεγάλες.
«Κατοικώ εδώ περισσότερα από 40 χρόνια και μου είναι πολύ δύσκολο να αφήσω την πόλη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση», είπε μια γυναίκα, η Ναταλία, η οποία σχεδίαζε να φύγει για το Ντνιεπροπετρόφσκ, 250 χιλιόμετρα δυτικά του Ντονέτσκ, και από εκεί να πάει στη Ρωσία. Όπως είπε, ακούει τους βομβαρδισμούς και τα αεροπλάνα πετούν συνεχώς πολύ κοντά στο σπίτι της.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας που προτίμησε να μην αποκαλύψει το όνομά του, αποχαιρετούσε στον σταθμό τις κόρες και τα εγγόνια του που έφευγαν για τη Ρωσία. «Όλα κλείνουν εδώ, δεν έχουμε πια τι να κάνουμε, δεν υπάρχει δουλειά και τα πράγματα έχουν γίνει επικίνδυνα», εξήγησε.

Σποραδικά πυρά ακούγονται από το κοντινό αεροδρόμιο της πόλης το οποίο προσπαθούν να καταλάβουν οι αυτονομιστές, τρομοκρατώντας κάθε φορά τους πλανόδιους εμπόρους της μικρής αγοράς μπροστά στο σταθμό. «Είναι τρομακτικό. Όμως δεν θέλουμε να φύγουμε. Θέλουμε μόνο να επιβιώσουμε και να μην μας βομβαρδίζουν άλλο» είπε μια γυναίκα που πουλούσε γυαλιά ηλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί είναι και αυτοί που φεύγουν οδικώς από την περιοχή. «Θα έλεγα ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα είναι αυτοκίνητο προσφύγων», είπε ένας νεαρός εθελοντής αυτονομιστής σε ένα οδόφραγμα της Μακέεφκα, 20 χιλιόμετρα ανατολικά του Ντονέτσκ. «Εγώ πάντως, δεν πάω πουθενά. Εδώ είναι θαμμένες η μητέρα μου και οι γιαγιάδες μου. Μπορεί να στείλω τη γυναίκα μου στη Ρωσία αλλά εγώ θ’ αγωνιστώ», συνέχισε.

Στην πόλη μικρά λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ πραγματοποιούν ακόμη δρομολόγια όμως η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων έχει περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Σχεδόν κανένα καφενείο ή εστιατόριο δεν λειτουργεί. Τα ελάχιστα που εξακολουθούν να δουλεύουν κλείνουν προτού να πέσει η νύχτα. Ελλείψεις σε τρόφιμα δεν έχουν παρουσιαστεί πάντως και τα καταστήματα τροφίμων λειτουργούν κανονικά. Οι τράπεζες και τα μαγαζιά που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος λεηλασιών έχουν κλείσει από καιρό.

Γύρω από την πόλη, οι αντάρτες στα οδοφράγματα έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Κάποιες φορές, περαστικοί προσφέρουν στους «υπερασπιστές» του Ντονέτσκ τσιγάρα ή μπισκότα. Πουθενά όμως δεν κυκλοφορεί αλκοόλ. Σε ένα σταθμό ελέγχου της «Ταξιαρχίας Βοστόκ», μιας από τις πιο οργανωμένες μονάδες των αυτονομιστών, οι ένοπλοι δηλώνουν έτοιμοι «να υπερασπιστούν τα εδάφη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

«Νομίζω ότι δεν θα έχουμε τον χρόνο να δούμε τον τελικό του Μουντιάλ την Κυριακή. Θα πάμε να ανακτήσουμε τα εδάφη μας», είπε ένας από αυτούς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης