Νομοσχέδιο για την παραχώρηση ευρύτερης αυτονομίας στην ανατολική Ουκρανία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 11:59
Νομοσχέδιο για την παραχώρηση ευρύτερης αυτονομίας στην ανατολική Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπέβαλε σήμερα στο ουκρανικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο που παραχωρεί περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου εφαρμόζεται εύθραυστη εκεχειρία.

Παράλληλα, το Κίεβο πρότεινε τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις ανατολικές επαρχίες στις 9 Δεκεμβρίου. Το νομοσχέδιο για παραχώρηση «ειδικού καθεστώτος» στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ προβλέπεται από το πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου από την ουκρανική κυβέρνηση και την ηγεσία των ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα από την ουκρανική προεδρία, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη σύσταση προσωρινής κυβέρνησης αυτονομίας, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και για θητεία τριών ετών.

Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση καθώς και οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας προς τον πληθυσμό. Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας, οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ανοίγουν τον δρόμο για την αποκέντρωση παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις «για την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της χώρας μας».

Με άλλο νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, παραχωρείται αμνηστία «στα πρόσωπα που συμμετείχαν στα γεγονότα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ».

Όπως διευκρινίζει η ουκρανική προεδρία, το νομοσχέδιο περί αμνηστίας περιλαμβάνει όλους τους μαχητές, εκτός από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί «για δολοφονίες, βιασμούς και τρομοκρατικές ενέργειες». Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εξαιρούνται επίσης από την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει του Boeing της Malaysia Airlines τον Ιούλιο, που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014, 11:59