Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν την Τρίτη στο Κίεβο, καθώς εκπρόσωποι διαφόρων μικρομεσαίων επιχειρήσεων προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πλήθος κόσμου να κυματίζει τις εθνικές σημαίες της Ουκρανίας και διάφορα άλλα πανό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία χρειάστηκε να κλείσει ορισμένους δρόμους και να εκτρέψει την κυκλοφορία για την ώρα της διαμαρτυρίας. Καθώς οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, ξέσπασε ένταση μεταξύ αυτών και των αρχών επιβολής του νόμου.

Στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν φαίνονται επίσης πολλοί διαδηλωτές στη συγκέντρωση να προσπαθούν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με τους στυνομικούς να τους απωθούν από την είσοδο του κοινοβουλίου.

Υπήρξαν αναφορές στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι νομοθέτες εκκενώθηκαν μέσω μιας υπόγειας σήραγγας και ότι μόνο οι αστυνομικοί και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης είχαν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο κτίριο, καθώς η διαμαρτυρία συνεχιζόταν έξω.

Τρεις διαδηλωτές και 18 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα επεισόδια, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της, ενώ τουλάχιστον 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει ποινικές έρευνες για βία κατά των αξιωματικών επιβολής του νόμου, ενώ διέψευσε προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης για ένα άτομο που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, σημειώνοντας ότι ένας άνδρας που αρρώστησε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τους αστυνομικούς.

Υπήρξαν συνεχείς διαμαρτυρίες επιχειρηματιών κατά των αλλαγών στο ουκρανικό φορολογικό σύστημα από τα τέλη του 2020. Οι πολέμιοι της πολιτικής του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαιτούν να καταργηθεί ο νόμος που καθιστούσε τη χρήση ταμειακών μηχανών υποχρεωτική για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις και να απλοποιηθεί το σύστημα φορολογίας, λογιστικής και αναφοράς. Οι διαδηλωτές έχουν επίσης διαφωνήσει με τους περιορισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης για τον Covid-19.

Ο νόμος, ο οποίος υπογράφηκε αρχικά από τον Ζελένσκι το 2020, αλλά δεν τέθηκε πλήρως σε ισχύ μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, επιβάλλει τη χρήση ειδικών ταμειακών μηχανών που θα καταγράφουν κάθε συναλλαγή για φορολογία, απειλώντας με υψηλά πρόστιμα όλους όσους δεν συμμορφώνονται. Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων έχουν διαμαρτυρηθεί από τότε κατά του νόμου, αλλά τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου όπως είχε προγραμματιστεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης